Srijeda
18.04.2007.

Zar i ti, sine BBC?

booksaA+ A-

Radio 4 otkazao je čitanje priče Weddings and Beheadings Hanifa Kureishija, autora Buddhe iz predgrađa, Intime, Crnog albuma te mnogih scenarija za filmove među kojima je i Moja lijepa praonica. Priča je jedna od pet nominiranih za nagradu National Short Story koju dodjeljuju Prospect magazine i BBC Radio 4. Kao razlog navode da ’vrijeme nije odgovarajuće’ s obzirom da su nedavno u pojasu Gaze džihadske grupe ubile novinara BBC-a.

Kureishi je, naravno, ljut zbog ovakve odluke. Prema njegovom mišljenju, radi se o glupom razmišljanju nekih izvršnih urednika BBC-a i to u trenutku kad bi se trebalo boriti za slobodu govora. Pisca također zbunjuje činjenica da se ovakve stvari događaju u svijetu u kojem se pojedini novinari svakodnevno nalaze u životnoj opasnosti.

Gorespomenuti novinar nestao je prije mjesec dana, a odgovornost za njegovu smrt u nedjelju je na sebe preuzela do sad nepoznata organizacija ’Palestinska brigada monoteizma i svetog rata’.

U BBC-a navode kako nije odgovarajuće vrijeme za prenošenje Kureishijeve priče i dodaju kako bi je skinuli s programa sve i da nestali novinar nije bio njihov zaposlenik. Svejedno, obećali su da će svoju odluku i službeno preispitati.

Ovaj slučaj, međutim, nije jedinstveni pokazatelj redakcijske politike BBC-a. Channel 4 je nedavno izmijenio raspored emitiranja drame The Mark of Cain čija je tematika zlostavljanje iračkih zatvorenika koje su počinili britanski vojnici. Nažalost, zaključujemo, refleksija dnevnopolitičkih događaja na kulturne teme prešla je veliku baru i stigla je neslavno i u Evropu.   

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.