Page arrow

Emerging writer on tour

Large pexels photo 1059110
Utorak
22.01.2019.

Projekt Read Me I am Yours zajednički je pothvat triju istaknutih književnih manifestacija nastao u zemljama manje upotrebljavanih jezika s ciljem promicanja europske književnosti. Partneri u projektu su organizacije koje vode priznate književne festivale iz raznih dijelova Europe u kojima se govori manje upotrebljavanim jezicima: Mednarodni literarni festival Vilenica/ Međunarodni književni festival Vilenica koji organizira Društvo slovenskih pisateljev iz Slovenije, Cúirt Idirnáisiúnta Litríochta/Međunarodni festival književnosti Cúirt koji organizira Centar za umjetnost Galway iz Irske i Festival svjetske književnosti koji organizira nakladnička kuća Fraktura iz Hrvatske.

S obzirom na geografski položaj, sva tri partnera dijele određeno povijesno, društveno i političko iskustvo koje ih čini jedinstvenima na europskoj razini. Opći cilj projekta Read Me I am Yours promoviranje je međukulturnog razumijevanja i poticanja međukulturnih dijaloga – kako u književnim kulturama koje dolaze iz manje upotrebljavanih europskih jezika i većih jezičnih zajednica tako i u zemljama izvan Europe – i razmjene putem poticanja mobilnosti autora, nakladnika, prevoditelja, književnih agenata te ostalih kulturnih posrednika i kulturnih djelatnika.

Programska aktivnost projekta Read Me I am Yours smišljena je s ciljem promoviranja troje mladih autora (do 35 godina) koji dolaze iz zemalja koje sudjeluju u programu EU-a, a koji su već dobili određeno priznanje na nacionalnoj razini (nagrade na nacionalnoj razini, dobre kritike itd.), no još nisu izgradili međunarodnu karijeru. Programska aktivnost uključuje sudjelovanje na festivalima svih triju partnera kao i rezidencijalni boravak (deset dana svaki) u sve tri partnerske zemlje, prema ovome modelu:

Travanj 2019 na 34. Međunarodnom festivalu književnosti Cúirt: autor A

Rujan 2019 na 34. Međunarodnom književnom festivalu Vilenica: autor A

Rujan 2019. na 7. Festivalu svjetske književnosti: autor B, autor C

Travanj 2020 na 35. Međunarodnom festivalu književnosti Cúirt: autor B, autor C

Rujan 2020. na 35. Međunarodnom književnom festivalu Vilenica: autor B, autor C

Rujan 2020. na 8. Festivalu svjetske književnosti: autor A.

Svrha programske aktivnosti jest dovođenje mladih pisaca u stranu zemlju kako bi se povezali s lokalnom kulturnom scenom, posljedično stvarajući međunacionalna umjetnička djela. Produženi (rezidencijalni) boravak održat će se prije samih festivala, nakon čega će autori također biti uključeni u festivalska događanja na kojima će moći prezentirati svoja djela lokalnoj publici. Rezidencijalni programi održat će se u glavnim gradovima Slovenije i Hrvatske te u kulturnom gradu Galwayu u Irskoj (tjedan dana na urbanoj lokaciji, a tjedan dana u ruralnom okruženju koje nudi doživljaj rjeđe govorenog irskog jezika), na inspirativnim mjestima za stvaranje novih djela. Bit će organizirani sastanci s lokalnim nakladnicima, prevoditeljima i piscima kako bi odabrani autori imali priliku za razvijanje ideja za buduće projekte prevođenja. Ulomci njihovih djela bit će prevedeni i predstavljeni na web-stranici projekta Read Me I am Yours.

Kandidati za programsku aktivnost Emerging Writer on Tour pisci su mlađi od 35 godina (rođeni nakon 1. siječnja 1985.) iz svih zemalja sudionica u programu Kreativne Europe (Albanija, Armenija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Tunis, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Rok za slanje prijava je 18. veljače 2019. Prijave se šalju u PDF-formatu putem elektroničke pošte. Povjerenstvo će razmotriti prijave poslane zaključno s danom 18. veljače 2019.

Prijave se šalju na: info@vilenica.si

Prijave obavezno moraju sadržavati sljedeću natječajnu dokumentaciju:
1. ispunjenu prijavnicu (prijavnicu preuzeti na https://vilenica.si/en/call-for-applications-for-the-emerging-writer-on-tour/)
2. biografiju kandidata na engleskom jeziku (maks. 1800 znakova bez praznina)
3. kopiju važeće putovnice gdje su vidljivi datum i mjesto rođenja, kao i državljanstvo kandidata
4. bibliografiju kandidata na engleskom jeziku (maks. 3600 znakova bez praznina)
5. motivacijsko pismo na engleskom jeziku u kojem je opisan kandidatov trenutačni projekt/djelo na kojem bi želio raditi za vrijeme rezidencijalnog boravka (deseet dana svaki) u sve tri zemlje (od 2000 do 4500 znakova bez praznina). Projekt mora biti književno djelo (svi žanrovi i teme su prihvatljivi). Ne prihvaća se istraživački projekt.
6. original jednog pisma preporuke priznatog autora/kritičara/profesora/nakladnika na engleskom jeziku (maks. 1800 znakova bez praznina; pisma preporuke koja nisu originali neće se razmatrati).

Više informacija na linku.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage 5019102115 f74192e1b6 z 23.06.2014.

Književna scena kao takmičenje?

Umjesto kritike pojedinog djela, ovaj put Vladimir Arsenić donosi sud o recentnim regionalnim natječajima za kratku priču.

Piše: Vladimir Arsenić

Homepage 335 21.06.2010.

'Sedam' - roman u nastajanju

Na Booksi i Celeberu čitajte 'Sedam'. Pišu: Daniel Bele, Ivana Gudelj, Luka Marić, Dario Šarec, Andrija Škare, Predrag Vrabec i netko od Vas!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu