Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Natječaj tportala za najbolji roman

Large 303110386 437429415039907 7040834341867073400 n

Foto: Facebook 'kultura.tportal.hr'

Petak
03.02.2023.

Tportal je raspisao svoj šesnaesti natječaj za najbolji hrvatski roman. 

O dobitniku 50 tisuća kuna vrijedne književne nagrade tportala odlučuje peteročlani žiri koji čine kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, ujedno predsjednica žirija.

U konkurenciju za književnu nagradu tportala ulaze romani na hrvatskom jeziku, izdani pri hrvatskom izdavaču u prošloj kalendarskoj godini (u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022.), a mogu ih prijaviti izdavači ili autori u razdoblju od 10. veljače 2023. do 25. veljače 2023. Žiri će najprije odabrati 11 polufinalnih, zatim pet finalnih naslova, a ovogodišnja dobitnica ili dobitnik bit će poznati u lipnju. Ponovno ove godine, nagrada donosi sa sobom i dodanu vrijednost u obliku audio izdanja pobjedničkog romana na platformi Book&Zvook.

Lani je najboljim proglašen roman Zemlja bez sutona Marije Andrijašević u izdanju Frakture. O knjizi je pisala Booksina kritičarka Maja Abadžija, a treba dodati i da je Marija je s ovim romanom, s još osam kolegica i kolegom, podijelila novoosnovanu regionalnu književnu nagradu Štefica Cvek

Dosadašnji dobitnici bili su romani Mladenka kostonoga Želimira PerišaProslava Damira KarakašaPut u Gonars Nikole Petkovića, a među nagrađenima proteklih godina našli su se i Lisica Dubravke UgrešićCiganin, ali najljepši i Črna mati zemla Kristiana NovakaAdio kauboju Olje Savičević IvančevićVrijeme laži Sibile PetlevskiAnastasia Dalibora ŠimprageBudi Hamlet, pane Hamlete Tahira MujičićaTri Drage GlamuzineRoki Raketa Zorana MalkočaSanjao sam slonove Ivice Đikića te Doba mjedi Slobodana Šnajdera.

Detaljnije informacije o natječaju, kao i Pravilnik, možete pronaći ovdje

Izvor: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu