Page arrow

Nominacije za obje Orange nagrade

Large 116
Ponedjeljak
23.04.2007.

Orange nagrade su u stvari dvije, ako vas je to zbunjivalo u poplavi silnih nagrada za književnost koja se sve manje čita. Mobilnotelefonska tvrtka dodjeljuje, naime, ove godine dvanaesti put svoju 30.000 funti tešku nagradu (s pripadajućom skulpturom 'Bessie') tek neznatno modificiranog imena Orange Broadband Prize for Fiction, i to isključivo autoricama koje su svoju knjigu objavile na engleskom, može i u prijevodu.

Druga, mlađa nagrada zove se Orange Broadband Award for New Writers, strožih je pravila utoliko što nagrađuje najbolje debitantsko djelo iz anglofonih zemalja, a donosi i tek nešto manje simpatičnih 10.000 funti, bez skulpture.

Ovogodišnje nominacije u glavnoj disciplini podijelile su Nigerijka Chimamanda Ngozi Adichie za svoju drugu knjigu Half of a Yellow Sun, zatim Britanka Rachel Cusk za svoj šesti roman Arlington Park, potom ovogodišnja Bookerovka, Indijka Kiran Desai za drugu knjigu The Inheritance of Loss, u konkurenciji je i treći roman Kineskinje Xiaolu Guo A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers, prvijenac Britanke Jane Harris The Observations, te 16. roman američke veteranke Anne Tyler nazvan Digging to America. Proglašenje pobjednice bit će 6. lipnja, a podsjećamo da je prošle godine pobijedila Zadie Smith s kod nas već prevedenim romanom O ljepoti.


U „juniorskoj“ konkurenciji  nagradu će između sebe podijeliti Britanka Clare Allan za Poppy Shakespeare, Pakistanka Roopa Farooki za Bitter Sweets ili pak Kanađanka  Karen Connelly za The Lizard Cage. Sve ćemo saznati također 6. lipnja, a lani je, za informaciju, slavila Naomi Alderman s Disobedience.

Lijepe nagrade, dobre knjige, fina lova, no ne možemo se oteti dojmu da kad bi postojala slična nagrada samo za muškarce, već bi odavna bila proglašena – šovinističkom.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu