Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Meša Kovaču, Diagram grčkim seoskim poštarima

Large 1098
Nedjelja
07.09.2008.

U oštroj konkurenciji s Josipom Mlakićem (Tragom zmijske košuljice), Daliborom Šimpragom (Anastasia), Davidom Albaharijem (Ludvig) i Draganom Velikićem (Ruski prozor) ovogodišnjeg Mešu Selimovića, nagradu kojom se svake godine u sklopu međunarodnih književnih susreta Cum grano salis odlikuje jedan roman iz regije, izvojevao je Mirko Kovač (1938.) svojim autobiografskim Gradom u zrcalu.

Odluka je to ocjenjivačkoga suda u sastavu Robert Hodel, Andrew Wachtel, Davor Beganović te Semezdin Mehmedinović, čiji je predsjednik Mile Stojić povodom uručenja nagrade izjavio kako je riječ o djelu iznimne vrijednosti: "Kovačev Grad u zrcalu istinsko je remek-djelo književnosti koja se bavi našom zbiljom, ali koja nikad ne odustaje od vrhunskog zahtjeva da je literatura prije svega umjetnost i plemenita vještina".

Nagradu autoru - 7.000 KM te statuu 'Mastionica i pero' akademskog kipara Pere Jelisića - uručio je idejni začetnik susreta Cum grano salis, književnik i tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović.

Kovač je za isti roman već nagrađen Matičinom nagradom za književnost i umjetnost August Šenoa, nagradom Vladimir Nazor, koju dodjeljuje Ministarstvo kulture te crnogorskom Trinaestojulskom nagradom.

Dosadašnji dobitnici Meše:

2002. - Marinko Koščec, Netko drugi (Hrvatska)
2003. - Irfan Horozović, Shakespeare u Dar es Salaamu (BiH)
2004. - Ivica Ðikić, Cirkus Columbia (Hrvatska)
2005. - Ognjen Spahić, Hansenova djeca (Crna Gora)
2006. - Sanja Domazet, Ko plače (Srbija)
2007. - Miljenko Jergović, Ruta Tannenbaum (Hrvatska)

 
Diagram, šašava književna nagrada kojom se nagrađuju najčudniji naslovi knjiga, upravo je dobila svog jubilarnog pobjednika. Javnost je odlučila da je laureat Diagrama nad Digramima knjiga o grčkim poštanskim rutama nazvana Grčki seoski poštari i brojevi njihovih opoziva (Greek Rural Postmen and Their Cancellation Numbers), koja je u zadnjem trenutku preuzela vodstvo ispred knjiga Ljudi koji ne znaju da su mrtvi: Kako se prikače prolaznicima koji ništa ne sumnjaju i što učiniti po tom pitanju te Kako izbjeći velike brodove.

Od tisuću glasača iz cijeloga svijeta, 13% je glasalo za pobjedničku knjigu autora Dereka Willana, dok je drugoplasirana dobila 11%, a trećeplasirana 10% glasova. Iznenađuje loš plasman favoriziranog Izvještaja s Druge međunarodne radionice o golim miševima, laureata prvog jubilarnog Diagrama, dodijeljenog povodom 15. rođendana nagrade, koji nije ušao niti u prvih pet.

Upitan kako to da se javnost između 28 knjiga odlučila baš za Grčke seoske poštare, Philip Stone, urednik u časopisu Bookseller koji dodjeljuje nagradu, izjavio je kako smatra da su glasači dobro reagirali na veselu pričicu o seoskim poštarima zbog vijesti da se u zemlji zatvaraju poštanski uredi. Dodao je kako još nije uspio doći do autora nagrađene knjige, čija je prodaja, otkada je ušla u uži krug za nagradu, porasla punih 1.000%.

I premda Diagram ne uključuje novčanu nagradu, slava je vječna. Nakon jubilarnog izdanja, nagrada kreće u svoju 31. godinu. Prijave se primaju na stranici organizatora.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu