Page arrow

Čitaj i pričaj: radionica i mentorski program književne kritike za 54+ sugrađanke

Large untitled design  13
Utorak
05.10.2021.

S uzbuđenjem najavljujemo da su otvorene prijave za radionicu i mentorski program književne kritike za 54+ sugrađanke u sklopu projekta Čitaj i pričaj!

Radionica književne kritike oslonit će se Booksina dosadašnja iskustva mentorskog rada u polju književne kritike te edukativnih radionica namijenjenih starijim sugrađankama koje su često isključene iz kulturne i književne produkcije. Radionica će u dva dijela, 16. i 17. listopada, te 6. i 7. studenog, polaznice uputiti u osnove žanra književne kritike dajući im alate i znanja za samostalno kritičko iščitavanje književnih tekstova. Oba dijela radionice pratit će praktični individualni sastanci s voditeljima te će pod njihovim mentorstvom polaznice napisati književne kritike koje će se objaviti na književnom portalu Booksa.hr

Voditelji radionice, Booksini iskusni kritičari, Nađa Bobičić i Vladimir Arsenić, polaznicama će prenijeti teorijska i praktična znanja pisanja književne kritike, dok će ih urednica portala Booksa.hr, Ivana Dražić, uputiti u osnove rada s urednicima. 

Ova radionica stavlja naglasak na participaciju žena u kulturnoj produkciji i njihov aktivni angažman, na poticanje i izražavanje kritičkog razmišljanja i uvođenje različitih manjinskih perspektiva te inovativnih načina umjetničke obrade i prezentacije, sudionički pristup i razmjenu mišljenja. Metodologija radionice podržava kulturu dijaloga i sudioništva, razvijanje autonomnog razmišljanja o pročitanom djelu, a sudionicama se šalje poruka da ne odustaju od čitanja „ozbiljnijeg“ štiva, pomažući im da razviju naviku kritičkog pristupanja tekstu i nauče argumentirati vlastite stavove o pročitanom djelu.

Radionica će se održati u klubu Booksa, a ako to ne bude moguće, održat će se online preko platforme Zoom. Sudjelovanje je besplatno.

Za prijavu je potrebno poslati prikaz omiljene vam knjige u 5 rečenica na mail booksa@booksa.hr (s naslovom maila "Čitaj i pričaj radionica"). Prijave traju do 11. listopada.

Sva evetualna pitanja šaljite na spomenuti mail. 

Projekt "Čitaj i pričaj" provodi se u okviru programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj i financiran je sredstvima Ministarstva kulture, a u okviru programa "Godina čitanja 2021". 

g

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu