Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Čitajmo kritički i pobunjeno

Large dizajn bez naslova   2023 03 13t114608.520

Foto: Bookvica.

Ponedjeljak
13.03.2023.

Ako vas zanima pobunjeno čitanje i što sve ono uključuje, ovo je vijest za vas.

Pobunjene čitateljke organiziraju radionicu kreativnog čitanja i kritičkog pisanja pod nazivom Pobunjeni kritičarski lab koja će se održavati uživo, u Krokodilovom centru (Karađorđeva 43) u Beogradu.

Zabilježite u kalendarima prvo okupljanje koje je zakazano za četvrtak, 16. ožujka u 19 sati. Razgovarat će se o dvije knjige francuske spisateljice Annie Ernaux koja je prošle godine dobila Nobelovu nagradu za književnost: Događaj i Jedna žena (podsjećamo da su obje knjige objavljene u Booksinoj i MaMinoj biblioteci Prijatelji). Polaznice i polaznici dotaknut će se i njezinog utjecaja na suvremenu francusku književnost i pisce poput Édouarda Louisa (Raskrstimo s Eddyjem) i Didiera Eribona (Povratak u Reims).

Radionica Pobunjeni kritičarski lab je besplatna i namijenjena je, prije svega, studenticama i studentima viših godina fakulteta humanističkih studija, ali i starijim i mlađim ljubiteljicama i ljubiteljima kritičkog čitanja. Bit će na rasporedu dva puta mjesečno, od ožujka do lipnja, četvrtkom od 19 sati (u trajanju od 2 sata).

Na radionici će se diskutirati o suvremenim stranim i regionalnim književnim djelima kroz feministička, kvir, dekolonijalna i marksistička čitanja, a polaznice i polaznici će imati priliku jednom mjesečno pisati tekstove različitih formi (kritike, eseje, intervjue itd.), uz mentorsku i uredničku podršku članica Pobunjenih čitateljki. Svi tekstovi bit će objavljeni na portalima Bookvica i Mini Bookvica.

Radionicu će voditi književna kritičarka i socijalistička feministkinja Nađa Bobičić i kazališni i književni kritičar, dramaturg i feminist Borisav Matić, a povremeno i druge članice Pobunjenog kolektiva.

Prijave za ovu radionicu možete poslati do 15. ožujka u podne putem linka za prijavu. Za sve dodatne informacije slobodno pišite na adresu pobunjene.citateljke@gmail.com.

Kako biste se što bolje pripremili za ovaj susret, predlažemo da pročitate dojmove Booksa Book Cluba o Događaju, kao i tekst kritičarke Ane Fazekaš 'U razgovoru s Annie'.

Ostavljamo vas sa sljedećom porukom: kao i Pobunjene čitateljke, čitajte precizno i beskompromisno!

Izvor: Facebook.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu