Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Marija Andrijašević na 'Cruisingu'

Large 416108091 772341511588035 5583554178322780510 n

Foto: MAMA Zagreb

Srijeda
10.01.2024.

Rezervirajte termin za novu književnu plovidbu!

U Klub MaMa u četvrtak, 25. siječnja u 18 sati u goste Srđanu Sandiću stiže Marija Andrijašević, a razgovarat će se o žudnji, ideji doma i domu koji uvijek izmiče. O poeziji koja svjedoči, gradi i sumnja, a sve povodom nove, nedavno objavljene zbirke Temeljenje kuće.

O knjizi je napisano: "Knjiga pjesama u prozi Temeljenje kuće Marije Andrijašević grana se, poput čelične armature koja prožima beton, iz guste jezgre svog naslova. Dolje, duboko u nevidljivi ali sveprisutni i nužni teret temelja, i gore, uvis, prema krovu i dimnjaku, stvarnom i simboličnom sljemenu. S jedne strane mučan minus-postupak, obiteljska genealogija i povijest zajednice te struganje zidarskom žlicom po svojoj vlastitoj utrobi, s druge optimalna projekcija, težak rad, opipljiv napor da se podigne neopipljiva građevina: dom koji to nije.

Bazu slijedi nadgradnja. Pjesme imaju oblik blokete. Kuća se širi u svim smjerovima, zauzima istovremeno skučen i nepregledan volumen, sanjana kuća kao vlastita pobjeda i pobjeda nad samom sobom; Aleph u kominu, u kojem tinja cjepanica čvornatog, autentičnog pjesničkog jezika. Ova kuća zamišljena je u Dalmaciji. A novogradnje, znamo, ondje rijetko ostaju dovršene: uvis se poslije svega opet uzdižu armature kao antene, ticala okrenuta svemu onome nježnom i strašnom što dolazi. Poezija, kao skrivena arhitektura svijeta."

Evo i više podataka o autorici: 

Marija Andrijašević (Split, 1984.) dosad je objavila zbirku pjesama davide, svašta su mi radili nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007. Izabrane pjesme iz te zbirke uvrštene su u nekoliko domaćih antologija i prevedene na više stranih jezika. Završila je trogodišnji smjer Trgovačke škole u Splitu 2001., a četvrti razred u večernjem programu Trgovačke škole u Zagrebu 2008. Magistrirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2015. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu 2016. Godine 2021. objavila je svoj prvi roman Zemlja bez sutona, nagrađen regionalnom nagradom Štefica Cvek i 15. književnom nagradom t-portala za najbolji roman.

Kako biste se zagrijali za razgovor, preporučit ćemo kritiku romana Zemlja bez sutona koju je pisala Booksina kritičarka Maja Abadžija, a možete i baciti oko na razgovor s autoricom u Booksi

Vidimo se!

Izvor: Multimedijalni institut

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu