Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Papir koji liječi: kolaži i riječi

Large 2

Muzej susjedstva Trešnjevka, 'Facebook'

Utorak
28.06.2022.

Upadate u lijenost ljeta i sanjate brćkanje u plićaku? Strpite se još malo! Kako biste skratili vrijeme do godišnjeg, predlažemo jednu zanimljivu zagrebačku priču vezanu uz kvart. Kako su nam upravo takve priče posebno drage, dijelimo sljedeću, trešnjevačku vijest.

Završna prezentacija književno-likovne radionice Papir koji liječi: kolaži i riječi održat će se sutra, 29. lipnja 2022. godine u Novoj BAZI (Nova cesta 66) s početkom u 19 sati. Prezentacija je zamišljena kao kombinacija javnog čitanja napisanih radova, jednodnevne izložbe nastalih kolaža i promocije fanzina. 

Na radionici Papir koji liječi, kolaži i riječi tijekom dva mjeseca polaznice su, uz voditeljice Boženu Končić Badurina i Olju Savičević Ivančević, istraživale "ljekovitost papira", odnosno radile su na kratkim proznim formama, poeziji i tehnici kolaža, na temu vlastitih uvjeta rada, ali i iskustava radnika i radnica sačuvanih u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka. Tako će svoje autorske radove predstaviti Jasminka Glogović, Višnja Katalinić, Danijela Kvesić Stojanac, Karmen Krasić Kožul, Kristina Krsnik, Sara Nasić, Karmen Sinković, Tena Šarčević, Olga Šunjara, Mirna Varat, Monika Vodopija i Tihana Vučić. 

"Građa virtualnog fundusa donosi osobne priče trešnjevačkih radnika i radnica, malih obrtnika, službenika, liječnica i liječnika, bilježeći povijest rada fragmentarno, nesistematično, kroz fotografije snimljene na radnom mjestu ili sačuvane predmete i dokumente. Budući da se Muzej susjedstva gradi odozdo i izrasta iz zajednice, važno nam je bilo osmisliti kulturni program koji će biti ne samo prilika za dodatno obrazovanje i edukaciju za zainteresirane stanovnike kvarta, nego i prostor u kojem će iz različitih aspekata govoriti o radu, radnoj i radničkoj svakodnevici u prošlosti i danas.

Polaznice radionice različitih su generacija, od zaposlenih studentica do umirovljenica, bave se raznoraznim poslovima, a njihovi književni i likovni 'proizvodi' nastali na radionici pokazali su da pisati o radu, stvarati i naposljetku – igrati se, ima osnažujući učinak te da je radionički format, s kreativnim i praktičnim pristupom procesu učenja, vrlo prikladan i potreban oblik istraživanja i izražavanja na kojem polaznice progovaraju o vlastitom iskustvu rada, osobnim navikama vezanim za posao, svom radnom mjestu, o radnim uvjetima, prekovremenom radu, studentskim poslovima, kućanskom radu, slobodnom vremenu…", napominju voditeljice radionice, ujedno i urednice fanzina.  

Nakon Trešnjevke, vratite se u Martićevu. Ovdje možete škicnuti program Booksa u parku o kojemu redovito izvještavamo i na Facebooku i koji također u kvartovskom duhu olakšava čekanje godišnjeg odmora! 

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu