Page arrow
Lipanj  2023.  2 Lipanj  2023.  3

Pobunjena književna nagrada 'Štefica Cvek'

Large thumbnail instastefica 3logo
Srijeda
15.12.2021.

Booksine drage kolegice Pobunjene čitateljke koje vode kritičarski portal Bookvica.net došle su na još jednu sjajnu ideju - pokreću novu regionalnu književnu nagradu Štefica Cvek kojom žele skrenuti pažnju na kvalitetna djela ženske i feminističke književnosti.

Radi se o nagradi kojom Pobunjene čitateljke nastavljaju svoj višegodišnji rad na afirmaciji ženskog i ostalog marginaliziranog stvaralaštva kroz praćenje regionalne književne produkcije i interveniranje u javne kulturne politike. Nagrada nosi ime po liku iz romana Dubravke Ugrešić Štefica Cvek u raljama života ne samo zato što je Dubravka Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već zato što je u pitanju klasik jugoslavenske književnosti i neizostavan dio regionalne feminističke lektire, poručuju Pobunjene čitateljke. Osim toga, roman odlično analizira kako (pop)kultura i književnost sa stereotipnim viđenjem ženskih likova oblikuje stvarne živote žena. 

Fokus nagrade je na proznim ostvarenjima (romani i zbirke kratkih priča) pobunjene književnosti, odnosno, književnosti koja se bavi ženskim, feminističkim i kvir temama, ali su dobrodošla i djela manjinske, antikolonijalne ili neomarksističke književnosti, kao i djela koja su estetski inovativna. Konačnu selekciju Pobunjene čitateljke napravit će na osnovu svog istraživanja i prikupljenih preporuka od kolegica i kolega s regionalne književne scene.

Nagrada će pokrivati bhsc govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. siječnja do 1. prosinca 2021. Nekompetitivnog je karaktera – neće se dodijeliti jedna nagrada, već izbor knjiga za koje se ustvrdi da su vrijedne pažnje. Usto, nagrada je i pobunjena - cilj joj je promocija i afirmacija autorica i kvir osoba. 


Izvor: Bookvica.net

 
Možda će vas zanimati
Podcast
Homepage untitled design  1 08.03.2022.

Booksin podcast: O brnjicama i vješticama

S Majom Abadžija, Nađom Bobičić i Ivanom Dražić razgovarali smo o knjizi 'Brnjica za vještice' Dubravke Ugrešić, Štefici Cvek, feminizmu, kapitalizmu, budućnosti književnosti i brojnim drugim temama.

Kritike
Homepage thumbnail screenshot 2021 01 26 at 13.52.24 13.04.2021.

Po ruševinama Jugoslavije

U knjizi 'Tu nema ničega!' Dubravka Ugrešić iznosi teške istine o našoj prošlosti i sadašnjosti, pa i budućnosti, poput proročica iz mitoloških priča, a njenome se glasu pridružuju sugestivne fotografije Davora Konjikušića. 

Piše: Nađa Bobičić

Video
Homepage dizajn bez naslova  16 25.03.2021.

'Tu nema ničega!': razgovor s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem

Povodom izdanja knjige 'Tu nema ničega!' razgovarali smo s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem.

U fokusu
Homepage ugr 26.06.2018.

Dobri pisci mijenjaju svoj kontekst

Donosimo izvještaj s Booksinog 'Književnog budoara' u kojem je gostovala Dubravka Ugrešić.

Piše: Booksa

Kritike
Homepage luca ugresic 04.09.2017.

Priče nastaju u mraku

U romanu 'Lisica' Dubravka Ugrešić je na svoj specifičan način povezala niz vječnih tema svog opusa i književnosti kao takve.

Piše: Luca Kozina

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu