Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Vodič za Noć knjige 2023.

Large gdje %c4%87emo  2

Foto: Noć knjige.

Petak
21.04.2023.

Spremni smo za još jednu Noć knjige i duuugi književni vikend!

Evo samo nekih brojeva koji prate ovogodišnju manifestaciju: 254 grada i mjesta, 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica. Knjiga i čitanje slavit će se i u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, dvorcima, pa i u tramvajima, vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci.

Sadržaja i događanja je zaista mnogo, stoga smo izdvojili njih nekoliko. Detaljan opis programa dostupan je ovdje.

Ovogodišnja krova tema je Sanjaju li roboti električne knjige?, a različitim književnim tribinama i razgovorima na kojima će se načeti to vrlo zanimljivo pitanje moći ćete se pridružiti diljem Hrvatske. 

Na Cresu u Palači Moise u petak, 21. travnja u 17 sati počinje razgovor u kojemu će Zoran Ferić, Nora Verde Suzana Matić, uz moderaciju Patricije Horvat, pokušati naći odgovor na pitanje može li i kako književnost opstati u budućnosti, koja će – ako je suditi po sadašnjosti – biti pod sve većim utjecajem novih tehnologija i digitalizacije. 

U Pučkom otvorenom učilištu Kutina održat će se predavanje Kako Umjetna Inteligencija čita i piše knjigu Danijela Slavulja, studenta umjetne inteligencije u Austriji. On će govoriti o jednom području UI koji se zove natural language processing (procesiranje jezika) koji proučava interakciju između računala i ljudskih (prirodnih) jezika, posebno načine kako procesirati i analizirati velike količine podataka iz prirodnog jezika pomoću računala, a na poveznici je više detalja.

Noć knjige obilježit će se i na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, i to raspravom o umjetnoj inteligenciji i njezinoj primjeni u kontekstu književnosti, umjetnosti, znanosti i obrazovanja, i to iz dvije perspektive: računalne znanosti te filozofije. Ovdje provjerite kada se možete pridružiti.

U Knjižnici Augusta Cesarca u Zagrebu će se postaviti pitanje može li robot pisati kao Marin Držić? Treba li se bojati svijeta u kojem se počelo pričati o kreativnosti strojeva? Mogu li roboti zamijeniti pisce ili ilustratore? Kako će izgledati budućnost umjetnosti? To su neka od pitanja na koja će se u petak pokušati odgovoriti na druženju sa Sinišom Bahunom, a više detalja o predavaču škicnite na linku.

Predavanje naslovljeno Zagorka u superlativima: najraspisanija, najpopularnija, najvoljenija i najomraženija o Mariji Jurić Zagorki na Filozofskom fakultetu u Osijeku održat će izv. prof. dr. sc. Anita Dremel. Zapišite točno vrijeme kada možete slušati o prvoj hrvatskoj novinarki i urednici prvih ženskih časopisa, borkinji za ženska prava i autorici velikog broja romana koji već dulje od stoljeća uživaju veliku popularnost kod publike. 

Knjiga će se u subotu, 22. travnja u Rijeci ponovno naći na nezgodnom mjestu, s obzirom na to da će se program održati u dislociranom spremištu Knjižnice. O utjecaju novih tehnologija na razvoj književnosti s autoricom Karmelom Špoljarić razgovarat će novinarka Matea Krmpotić. Pojedinosti o programu Knjiga na nezgodnim mjestima saznajte u našem književnom upitniku!

Nađete li se u Splitu, u subotu odvojite nešto vremena za Đir po gradu – Đir Velin Miston. Prošetajte gradom onako kako ga je vidio Miljenko Smoje, prisjetite se živih opisa likova i trga kako ih je zapisao Splićanin, novinar, književnik, scenarist i kroničar Splita i na taj način obilježite stotu obljetnicu njegova rođenja. Ovdje su i detalji šetnje.

U nedjelju, 23. travnja u 16 sati priključite se na Youtube kanal Morine kutije, kada će se održati Sto lica fantastike – spekulativni književni kviz. Što se krije iza naslovnica fantastike? Možete li procijeniti je li nešto stvarni pisac ili umjetna inteligencija? Testirajte svoj detektor androida i znanje iz (znanstvene) fantastike.

Ako već nije slučaj da putujete s knjigom u ruci, imat ćete je priliku poslušati, i to na valovima Jadrana, u vlaku na prigradskim linijama i u zagrebačkim tramvajima.

Još mnogo informacija i detalja o programima i sudionicima možete pronaći na internetskoj stranici, kao i na društvenim mrežama FacebookuInstagramu i Youtube kanalu.

Mi vas naravno pozivamo da dio ovog književnog vikenda provedete s nama, i to u subotu, na akciji Svi za knjigu, knjiga za svakoga!. Evo i malog teasera što smo vam pripremili: nešto beletristike, nešto teorijskih i stručnih knjiga i časopisa.

Veselimo se ovaj vikend provesti u razgovoru o knjigama, o onim knjigama koje su snažno utjecale na nas (i onima koje smo „morali“ pročitati, ali nismo), kao i dijeljenju ljubavi prema književnosti.  

Vidimo se!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu