Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
Piše: Neven Svilar

Moje omiljene stvari

Četvrtak
01.11.2018.
De viris illustribus  
Predstavljamo prijevod ekscerpta malo poznatog kasnoantičkog autora Calendule Asteralesa iz Magnoliopside (c 400.- 468.) Ovo je prvi hrvatski prijevod nekog teksta ovog ne baš odviše nadarenog učenjaka i magusa, autora golemog kompendija O znamenitim ljudima (De Viris Illustribus) u kojemu je pokušao pobrojati sve poznate i znamenite ljude staroga svijeta. Pišući ovo nepregledno djelo pusta desetljeća Calendula je, po svemu sudeći, za život zarađivao potucajući se svijetom nudeći svoje usluge (uglavnom krasopisa) onome tko je bio voljan platiti. Međutim, kako se može pročitati u njegovim čestim i dugim jadikovkama koje kapaju po ovom ambicioznom djelu, nije nikada uspijevao naplatiti onoliko koliko je smatrao da zaslužuje.
(S latinskog preveo Neven Svilar)
Uvod
Čast mi je ponuditi vašem kritičkom oku rezultantu sve sile istraživanja što ih posvetih značajnim muževima. U njima sam, vidjet ćete, svu svoju umnu snagu – možda sićušnu, ali, rekao bih, nadasve ispravna počela, to jest inklinacija - ususretio znamenitim ljudima, dakle onima što su oplodili okružje vlastita postojanja sjemenom učenosti, nadarenosti i svih zamislivih ispravnih umijeća.

Dao sam posljednjih 47 godina života u pisanje ovoga djela, koje nikako da se dovrši, jer ipak ima mnoštvo velikih ljudi, srećom, rađaju se i dalje, eto, da se pohvalim, ja održavam i korespondenciju s nekima od njih, pa sam i njih uvrstio. Mislim si, možda neki od njih još nisu među najslavnijim muževima, ali tko zna što nam sutrašnjica donosi, i hoće li se koji od njih uvrstit među znamenite. Ja mnijem da hoće. Sada kad sam djelo priveo kraju, nakon skoro pa pola stotine godina, radujem se i odmoru koji sam, dopustite mi da sam sebe pohvalim, zaslužio.

Reći ćete, sporo pišeš prijatelju, kad nisi još napiso. Istina, prvi ću da priznam, sporo pišem, malo možda i presporo, no radišan sam, a i naum mi otežan brojnošću velikana koji su hodali među nama neznatnima. Što ću kad ih je bezbroj znalaca, nikako im kraja. Napišem jednog, opišem mu život što ga proveo na Zemlji, pobrojim mu djela i razne vrline i svekolike značaje, potrudim se, čak i dodam nešto – ne jer nema sam po sebi dovoljno, ima on, ima, nego baš zato da time pokažem da je velik, jer baš veličina i značaj, velim ja, privlače svakojake pojave pa tako nužno i one koje zapravo i ne postoje, pa sam ih nužan osmislit, mišljenja sam – i sve osjećam olakšanje jer mi pao neki teški teret s njedara, a kad ono gle! eto već mi prilazi novi, sav mrk i ozbiljan velikan mi donosi svoj nabrekli opus pod miškom.

Opsjedali me velikani, a i ne samo oni. Prikrpaše im se minornici i svakovrsnici razne sorte, pjesnici, filozofi, učenjaci, matematičari, pa inženjeri i govornici, a svi odreda znalci. Dolaze mi orni za rad i ozbiljni kakvi već jesu, kažu, aj sad, de da te vidim kako ćeš me preskočit. Pa, mislim si, neću te preskočit, sačuvaj Bože, pogotovo ako si od umne sorte i ako si kakav opus porodio. Radim cio dan, odem otpočinut a eto ti njih opet, gledaju me njihove umne oči. A one koje ne vidim, osjetim. Ćutim kako me promatraju i proučavaju, ne mogu im uteć. Čim se probudim, što da se radi, krećem dalje s poslom, jer aj se ti suoči opet s velikanom po noći, pa da zagrmi na tebe jer mu nisi posvetio pozornost dostojnu njegove slave.
Govore ljudi, ogovaraju me, raznorazne se priče šire, a počesto ih širi baš nepismeni živalj što ne razumije. Nemojte mislit da nije došlo do mene, vele, poludio nam učenjak, osamio se i propao, ne moš ga vidit više, a ako ga po dopuštenju same Fortune i ugledaš, hoda sav u dronjcima, izbezumljen i uzrujan, maše rukama i viče. Izgleda, kažu, ko da stalno razgovara s nekim i objašnjava nešto, a pored njega nikog pa ni vjetra. E kad bi samo znali da ne razgovaram ja nit s eterom prozračnim nit ništavilom nepostojećim, već općim sa živim velikanima, sve ako su neki od njih, ako ne i većina, odavno mrtvaci. Uvijek su sa nama, pored nas, nekamo dolaze i odlaze.
Evo, još ih i sad vidim, umne muževe, izranjaju iz mraka na određenoj udaljenosti, ali odozgo, poviše moje glave, ko iz nekog oblaka, i letaju prema meni, rekao bih dosta brzo za prikaze takove vrste, pa ne prođe puno a da se moram naglo izmaknit, sad lijevo, sad desno, a katkad sagnit, bar malo, onako, u koljenima, jer pusti ti to, da prikaza, aj ti riskiraj kad ti ususret leta muž, pa makar i znamenit, od najispravnijih. Neka mu slave i pravičnosti što i dalje odjekuju po cijelome svijetu od Vrata Argonauta pa do Sicilije, od Krotona do Cipra, od Lidije do Libije, pa naprijed sve do Babilona… Ja riskirat neću.
Slavičan nisam, pa slavu ni ne tražim, tek jedno iziskujem: ostaviti mići trag na papirusu beskonačnog svitka što ga Kron tek ima odmotati pred nama.
I samo još jedno upozorenje. Uočit ćete, pa onda i reć, što ih nisi izlisto po abecedi, take znamenite, kako da se mi sad snađemo. A što da vam kažem?
Neću da ih nižem po abecedi! Dao sam 47 godina, ali abecednog reda kao mogućeg logičnoga načina kategoriziranja velikih muževa sjetio sam se tek prije, pa ima tome sedam-osam godina. I aj sad ti, ispočetka. E, neću. Traži ih brate sam dalje po knjizi, znam da je teže, ali ćeš se više i obradovat kad uočiš muža traženoga, eto ti nagrade, ako se druge i ne mogu prisjetit. A što da ja sad radim, znaj, čitatelju, meni ne preostaje puno, pa da ih sad krenem po abecedi listat, ma ne bi ni do H stigo. Ti, prijatelju, upri. Ja sam svoje obavio.

***
                                                                                               ...
Celzo – taj je znalac kritizirao kršćane nemilice prije kojih dvije i pol stotine godina, a tko zna kako je završio, da mu se to nije o glavu obilo. Gadno je ako se zamjeriš krivom biskupu, a taj se, čujem, baš znao zamjeriti.
Josip Flavije – neki ga već sad nazivaju Jozefus, mada ne znam zašto. Bio je taj Židov na dvoru u Rimu pravi povijestičar prije tri stotine godina, i to ne bilo kakav, već upravo po planu Židova. A ratovao je prije toga, i to protiv Rimljana. Ali uman čovjek, taj povjesnik.
Caltha Bombyx – ovaj je Ilirac još živ, štoviše mlad je znalac, a čudan. Dolazi iz srca Panonije, kažu da potječe iz Zlatne doline, mada ga zovu i Pauper da Mons Ursi. Ja sam se s njim izdopisivao jer sam čuo za njega, a kad ja čujem za nekog, a da je znalac po pitanju bilo čega, evo me već zapisujem. Ja ga u pismu pitam da se predstavi, pa da ga upoznaju pokoljenja, a on mi poslao hrpetinu nekakvih bizarnih imena i brojeva, ništa tu nije jasno. Po tom vidim da je šenut, al ako ima imalo šanse da ja to ne razumijem jer je on na razini do koje moje shvaćanje doprijeti ne može tud odmah stavljam sve što mi je rekao, zlu ne trebalo. Evo vam, da i vi vidite što mi je taj mladi Caltha Bombyx napisao pa ćete sami prosuditi: 
Top 10 sumnjivih lica 
1. Aleister Crowley
2. Sacco i Vanzetti (oni su sami odlučili dijeliti isti broj)
3. Rosa Luxemburg
4. John Wilmot, Drugi grof od Rochestera
5. Markiz de Sade 
6. Phillip K. Dick
7. Flora Tristan
8. Catherine od Poitiersa
9. Antonio Gramsci
10. Alfred Jarry
Top 10 Drugih
1. Shams-e Tabrizi
2. Étienne de La Boétie
3. Brion Gysin
4. Paul Verlaine
5. Art Garfunkel
6. The Black guy (Miami Vice)
7. Tom Verlaine
8. The Other Guy (Wham)
9. Edward Kelley
10. Peter Orlovsky
Top 10 pisaca koje neću čitati, mada tko zna
1. George Bernard Shaw
2. Gore Vidal
3. Victor Hugo
4. Sienkiewicz
5. Klopstock
6. Horacije
7. Njekrasov
8. Truman Capote
9. Haruki Murakami
10. Émile Zola 
Top 10 znamenki ne uključujući nulu
1. 7
2. 5
3. 1
4. 3
5. 5
6. 6
7. 8
8. 7
9. -
10. 2
Top 10 muzičkih minimalističkih monokroma
1. La Monte Young – Four Dreams of China
2. Lee Ranaldo – Amarillo Ramp
3. Brian Eno and Robert Fripp – nešto
4. Sonic Youth – Silver Sessions
5. Klaus Wiese – Neptun
6. Lou Reed – Metal Machine Music
7. Richard Wagner – početak Rajninog zlata ponovljen 34 puta, baš kao u mome snu
8. Philip Glass – Einstein on the Beach
9. Irv Teibel – Enviroments
10. Yves Klein – Symphonie Monotone (u D-duru)
Top 10 stvari koje su bile barem tri godine na prvom mjestu emisije Top of the Pops
1. NEU! – Negativland
2. Scott Walker – The Electrician
3. Serge Gainsbourg & Brigit Bardot – Bonnie and Clyde
4. Joy Division – Transmission
5. Violent Femmes – No Killing
6. PIL – Swan Lake
7. Charles Mingus & Eric Dolphy - Stormy Weather
8. Iggy and the Stooges – Search and destroy
9. Đavoli – Prolaze sjene
10. The Fall – English Scheme
Top 10 trivijalnih podataka iz rubrike Jeste li znali?
1. Jeste li znali da je Tony Blair (Labour Party) donedavni 'Number 2' Slobodnoga svijeta (Number 2 svih Number 2-ova, nešto kao korporativni Ćiro Blažević) vlasnik 27 stanova, 34 kuće i ne mogu se sjetiti koliko još nekretnina?

2. Jeste li znali da je u sultanovu haremu u Istanbulu prvoklasna roba ženskoga počela uvijek uklanjala stidne dlake kremom od arsena (Sultan se grozio tjelesnih dlaka. Dlake na ženi postale su kolektivna trauma, baš jezovita pomisao. Dlaka bljak bljak. A što se kreme… da, nakon što je naneseš moraš dobro kalkulirati jer ti inače spali kožu. Ostavi spaljenu zemlju: bljak)?
3. Jeste li znali da je egipatski bog Kefera onaniranjem lansirao samoga sebe u postojanje?
4. Jeste li znali da samo u New Yorku danas živi oko 25 tisuća djece beskućnika?
5. Jeste li znali da danas gotovo 40% američkih beskućnika ima posao?
6. Jeste li znali da osim što se zalaže za zaštitu okoliša pod svaku cijenu (zbog čega je svoju tvrtku i nazvao Amazon) i što je borac za prava radnika (zapošljava *** radnika) najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos aktivni promicatelj slobodnog i investigativnog novinarstva (vlasnik je The Washington Posta), ali i zaljubljenik u euklidovsku i ne-euklidovsku geometriju (sjedi u savjetu Pentagona)?
7. Jeste li znali da ja ne volim čaj od kamilice?
8. Jeste li znali da je pjesnik Claude Le Petit spaljen na lomači jer je tupoglavi Zefir nagovoren od nepoznatog krivca otpuhao papire (pjesme o Mariji koja se uokolo taslači i tko zna što još s kime još još) s pjesnikova prozora pravo pod noge nekog revnog isusovca?
9. Jeste li znali išta od toga?
10. Jeste li znali možda nešto drugo?
Top 10 opera (tu znalac nije ništa napisao, bit će zaboravio, al ostavio sam, nek se nađe za slučaj da je to namjerno učinio)
Top 10 Artsy pojava
1. Arte Povera
2. Art Garfunkel
3. Artaud Antonin
4. Arto Linsday
5. Artagnan D'
6. Art and Language
7. Arts and Crafts
8. Arte Turte
9. Art Blakey (also known as Abdullah Ibn Buhaina – artist formerly known as Art Blakey)
10. Art (L') pour Art (L')
Top 10 prokletih pjesnika
1. Jules Laforgue
2. Tristan Corbière
3. Algernon Swinburne
4. Gérard de Nerval
5. Viktor Hljebnikov
6. Pier Paolo Pasolini
7. Villiers de L'Isle Adam
8. Francois Villon
9. Théophile de Viau
10. Ovidije
Top 10 blagoslovljenih pjesnika (tu nije napisao ništa znalac)
Top 10 ljudi kojima bih povjerio tajnu
1. Sestre Baković
2. Flora Tristan
3. Lily Brik
4. Ingrid Caven
5. 'A'isha al-Ba'uniyya
6. Olivera Katarina
7. Remedios Varo
8. Asklepigenija
9. Margit Kaffka
10. Leonora Carrington
Top 10 postupaka kojima možete nasmijati ljude, da ne vide da im nudite vlastito srce
Top 10 suicidada

1.                 -

2.                 .

3.                 *

4.                 :

5.                 ;

6.                …

7.        Jacques Vaché

8.               Julien Torma

9.       Jacques Rigaut

10.            Arthur Cravan

Top 10 nasumce odabranih riječi navedenih po redu kojim će biti poredane
1. Lakrdija
2. Zatrpavanje
3. Enumeracija
4. Poziranje
5. Iskrenost
6. Zavaravanje
7. Laž
8. Obmana
9. Privid
1 lažna 0 učenost
Top 10 Božjih zapovjedi, navedenih po značaju
1. Ne ubij!
2. Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
3. Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!
4. Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, Bog tvoj.
5. Ne učini preljuba!
6. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda, Boga svoga, jer Gospod ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
7. Ne ukradi!
8. Sjeti se da svetkuješ dan subotnji.
9. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi.
10. Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Top 10 pjesnikinja i pjesničkih duša
1. Rabia Kizdari
2. Sapfo
3. Mahsati Gendževi
4. Anne Askew
5. Frances Farmer
6. Marie de France
7. Laura Cereta
8. Marie de Gournay
9. Modesta di Pozzo di Forzi
10. Christine de Pizan
Top 10 razloga za građenje ateistom mada ste u konstantnom vjerskom zanosu
Top 10 pompoznih seronja pa ipak važnih, da, rekoh pa ipak važnih
1. Valery
2. Michelangelo
3. Jorge Luis Borges
4. Virginia Woolf
5. Gottfried Benn
6. Gianbattista Marino
7. Hugo Ball
8. Giacomo Leopardi
9. Goethe
10. Robert Musil
Top 10 ljudi koje cijene nemoralni i/ili budale
1. Majka Teresa
2. Barack Obama
3. Papa Ivan Pavao II.
4. Winston Churchill
5. Bill Clinton
6. Tony Blair
7. Charles de Gaulle
8. Sokrat
9. Grace Kelly
10. Richard Dawkins
Top 10 ljudi koje su gadovi zapalili na lomači
1.   Anne Askew
2.   Giordano Bruno
3.   Claude Le Petit
4.   Kimpa Vita
5.   Girolamo Savonarola
6.   Ivana Orleanska
7.   Apset Libijac
8.   Catherine de Poitiers
9.   Jan Hus
10. Otto René Castillo
Top 10 ljudi kojima se neki ljudi dive, neki ne, a ja sam od onih koji im se dive
1. Rumi
2. Miloje Pavlović
3. Giordano Bruno
4. Nikola Tesla
5. Šeik Jilani
6. Pier Paolo Pasolini
7. Julijan Apostata
8. Fela Kuti
9. Flora Tristan
10. Damaskije

Top 10 talijanskih umjetničkih akademija 16. stoljeća

Top 10 kršćanskih heretika od 1. do 5. stoljeća

Top 10 bacanja kroz prozor
1. Psihopatski uzurpator kralj Jehu naređuje eunusima da bace Jezebel kroz prozor. Zatim zapregom opetovano gazi njezin leš dok anđeli pjevaju himne.
2. Prva praška defenestracija: 1416. Husiti pobacali gradonačelnika, popu i još neke.
3. Druga praška defenestracija: Kneževi pobacali trojicu, ali spasili ih anđeli od smrti. Početak 30-godišnjeg rata.
4. Deleuze baca samog sebe kroz prozor.
5. Jura Stublić baca radio kroz prozor. A ja se svaki put razbijem u tko zna koliko komada.
6. Tisuću nigerijskih vojnika upada na zemljište Fele Kutija, pale mu kuću, studio i vrpce, a njega hapse. Njegovu majku bacaju kroz prozor. Dolje, dok umire u mukama, zapovjednik joj defecira na glavu.
7. Protagonist Kaubojskog filma baca zlicu kroz prozor saloona.
8. Alex se baca kroz prozor zbog nepodnošljivog Beethovna. Tko će mu zamjeriti?
9. Ja koji kao klinac od 16 godina bacam čikove kroz prozor.
10. Ja koji kao klinac od 10 godina bacam zapaljene papirnate avione kroz prozor.
Top 10 književnika – institucija
1. Maksim Gorki
2. Thomas Mann
3. Anatole France
4. Voltaire
5. Francesco Petrarca
6. Lav Nikolajevič Tolstoj
7. T. S. Eliot
8. Jorge Luis Borges
9. Gabriel Garcia Marquez
10. Johann Wolfgang Goethe
Top 10 institucionaliziranih književnika
1. Vladimir Vidrić
2. August Strindberg
3. Nietzsche
4. Germain Marie Bernard Nouveau
5. Ezra Pound
6. Ulderiko Donadini
7. Jean Genet
8. Brom Barbitur
9. Anne Sexton
10. Sylvia Plath
Top 10 književnika
1. Georges Perec
2. Dostojevski
3. Gombrowitz
4. Puškin
5. Mandeljštam
6. Colette
7. Benedetto Varchi
8. Luigi Groto
9. Ingeborg Bachmann
10. Octavio Paz
Top 10 pisaca
1. Honore de Balzac
2. Samuel Beckett
3. William Shakespeare
4. Miguel de Cervantes
5. Franz Kafka
6. Novalis
7. Rabelais
8. Cyrano de Bergerac
9. Knut Hamsun
10. Ernst Jünger
Top 10 ljudi od pera
1. Sir Thomas Browne
2. Racine
3. Antun Gustav Matoš
4. T. S. Eliot
5. Roberto Calasso
6. Yves Bonnefoy
7. Marko Ristić
8. Lav Nikolajevič Tolstoj
9. Hugo von Hofmannsthal
10. Sebald

Top 10 zvijezda iz budućnosti

Top 10 načina skretanja pažnje s vašeg razbujalog očaja

Top 10 slikara ikona

 1. Anoniman – izvanredan crtački dar kojim je proširio polje konvencije
 2. Anoniman – mogao biti i na prvom mjestu, lirika bez premca u tradiciji
 3. Anoniman – nedosegnuta koloristička razina, iako se služio oskudnom paletom
 4. Andrej Rubljov - genij
 5. Anononiman – odlikuje ga koloristička hrabrost
 6. Anoniman – izvanredna snaga prikaza
 7. Domenikos Teotokopulos zvan El Greco – živio između dva svijeta
 8. Anoniman – najveći ruski majstor 13. stoljeća  
 9. Anoniman – ikona bizantskog slikarstva
 10. Anoniman – uz Anonimnog najveći liričar među slikarima ikona
Top 10 romana koji su mi dali sve
1. Satirikon (Gaj Petronije Arbiter)
2. Život i nazori gospodina Tristrama Shandyja (Laurence Sterne)
3. Roman s kokainom (Mihail Agejev)
4. Junky (William S. Burroughs)
5. Šumor valova (Yukio Mishima)
6. Zlatni magarac (Apulej)
7. Ispovijesti jednog uživatelja opijuma (Thomas De Quincey)
8. Turlupin (Leo Perutz)
9. Dvorac (Franz Kafka)
10. Les Enfants Terribles (Jean Cocteau)
Top 10 romana koji su mi prvo dali a zatim oduzeli sve, ali uz obećanje da će mi sve vratiti
1. Petrograd (Andrej Bjeli)
2. Grad i psi  (Mario Vargas Llosa)
3. 2666  (Roberto Bolaño)
4. Putovanje na kraj noći (Louis-Ferdinand Céline)
5. Gargantua i Pantagruel (François Rabelais)
5. Eseji struje sna (Shen Kuo)
6. Mrtve duše (N. V. Gogolj)
7. Bijedni ljudi (F. M. Dostojevski)
8. Orkanski visovi (Emily Brontë)
9. Don Quijote (Miguel de Cervantes)
10. Aleksandrijski kvartet (Lawrence Durrell)
Top 10 romana koji ***
1. Život način uporabe (George Perec)
2. Pomutnje gojenca Torlessa (Robert Musil) 
3. Putovanje na Istok (Gerard de Nerval)
4. Brdo (Jean Giono)
5. Posljednji dani čovječanstva (Karl Kraus)
6. Malone umire (Samuel Beckett)
7. Anna Édes (Dezsõ Kosztolányi)
8. Paklena naranča (Anthony Burgess)
9. Radetzky marš (Joseph Roth)
10. Palača muha (Walter Kappacher)
Top 10 knjiga koje sam čitao plačući
1. Novembre (Gustave Flaubert)
2. Iluminacije (Arthur Rimbaud)
3. Pjesme (Rumi)
4. Dvorac (Franz Kafka)
5. Malina (Ingeborg Bachmann)
6. Glad (Knut Hamsun)
7. Đavo u tijelu (Raymond Radiguet)
8. Zlatni paviljon (Yukio Mishima)
9. Pisma Abelarda i Heloise 
10. Mladost bez boga (Witold Gombrowitz)
Top 10
1. Franz Kafka
2. Gongora
3. Sándor Weöres
4. Dezső Kosztolányi
5. Ernst Jünger
6. Joseph Roth
7. Karl Kraus
8. Blaise Cendrars
9. Gaj Petronije Arbiter
10. Francois Villon
Top 10 pjesnika danas
1. Basil Bunting
2. T. S. Eliot
3. Mihály Babits
4. Ezra Pound
5. Georg Trakl
6. Angelus Silesius
7. Arthur Rimbaud
8. Dante
9. Théophile de Viau
10. François Villon
Top 10 pjesnika sutra
1. Baudelaire
2. Osip Mandeljštam
3. Ana Ahmatova
4. Sándor Weöres
5. Fernando Pessoa
6. Roque Dalton
7. Tristan l'Hermite
8. Paul Verlaine
9. Ljermontov
10. Domenico di Giovanni zvan Il Burchiello  
Top 10 rock'n'roll heroja
1. Iggy Pop
2. Leadbelly
3. John Coltrane
4. Carlo Gesualdo
5. Bob Dylan
5. Eric Dolphy
6.Duke Ellington 
7.Kurt Cobain
8. Franz Schubert
9. Giacinto Scelsi
10. David Bowie
Top 10 liječnika do 1700. godine
 • Girolamo Cardano
 • Ambroise Paré (1510 - 1590)
 • Robert Fludd
 • Johannes Nicolaus Furichius (1602 -1633)
 • Leonardo Da Vinci
 • Agrippa
 • Sir Thomas Browne
 • Avicena (ili Averoess, ili-ili, nikako obojica)
 • Paracelsus
 • Andreas Vesalius
Top 10 osrednjih pisaca koje katkad jako volim, zapravo uvijek
1. Théophile Gautier
2. Leo Perutz
3. De Sade
4. César Aira
5. Angelus Silesius
6. Pietro Aretino
7. Guillaume Appollinaire
8. Villiers de L'Isle Adam
9. Joseph Conrad
10. Bronzino
Top 10 pisaca
1. Théophile de Viau
2. Walter Benjamin
3. Roberto Bolaño
4. Arthur Rimbaud
5. Gaj Petronije Arbiter
6. John Donne
7. Velimir Hljebnikov
8. Vladimir Majakovski
9. Chaucer
10. Tristan Corbière
Top 10 retoričkih figura (ni tu nije napiso; nego, da ne gubim vrijeme, odsad kad ne stavim ništa, znaj da je tako poslo Caltha, ja samo bilježim)
Top 10 hrvatskih pisaca
1. Fran Galović
2. Vladan Desnica
3. Baraković
4. Janko Polić Kamov
5. Dživo Bunić Vučić
6. Silvije Strahimir Kranjčević
7. Antun Branko Šimić
8. Miroslav Krleža
9. Tonči Petrasov Marović
10. Petar Zoranić
11. Milan Rakovac
Top 10 liječnika do 1700. godine, ne manje važnih od prethodne liste liječnika, ali ni važnijih
 • Paul of Aegina ili Paulus Aegineta
 • Yahya ibn Sarafyun (9.st.)
 • Alexander Trallianus (c. 525 - 605)
 • Oribasius Or Orob Oreibasius ( Ὀρειβάσιος; c. 320 - 403), osobni liječnik Julijana Apostate
 • Heraklas (Grk, 1. st.)
 • Galen
 • Nostradamus
 • Hipokrat
 • Georgius Pictorius Vilinganus
 • Federik Grisogono Bartolačić (prvi renesansni liječnik u Hrvata)

Top 10 francuskih kraljeva, poredanih po stupnju manijakluka
Top 10 arapskih alkemičara
 • Khālid ibn Yazīd, prvi arapski alkemičar
 • Ibn Umail (10. st.)
 • Jābir ibn Ḥayyān iliti Geber (rođ. 721)
 • Muḥammad ibn Umayl al-Tamīmī (10. st.)
 • Al-Tughrai (11. - 12. st.)
 • Al-Jildaki, perzijski alkemičar
 • bū Bakr Muhammad ibn Zakariyyā al-Rāzī iliti Razes (854. - 925.) Taj je autor slavne Ketabe Serre Serr (Knjiga nastala na temelju još starijeg teksta pod nazivom Šekret nad Šekretima, što ga je navodno napisao Aristotel pa poslao malo Aleksandru u Aleksandriju).
 • -

Top 10 načina suicida

Top 10 seksualnih poza
 • Telepatski seks, s udaljenosti od maksimalno 5 metara, homoseksualni ili heteroseksualni
 • Izvitopereni Cowgirl: u automobilu, partneri nesvjesni voajera koji ih nemilice promatra, nemilice ali pristojno, ali nemilice
 • Dogon style: vaginalni ili analni seks, najbolje na ruševinama plaže mondenog ljetovališta nakon atomskog rata
 • Telefonski seks: posebice onaj s fiksnim telefonima zbog namatanja crne kovrčave žice, jedan od partnera mora pritom slušati Boulezovu operu Cocteauovog libreta
 • Re-reversed Cowgirl mit ein Twist: uz glazbu Pharaoha Sandersa, znanog i kao 'Obespravljeni Michelangelo'
 • Death Valley '69.: ta poza zahtjeva potpunu tamu, s naglaskom na pomrčinu mjeseca, nipošto i sunca
 • Misionarski, isusovačke provenijencije, izumljen u indijskoj Goi 1602.: ispred kamina, uz pucketave zvukove vatre
 • Simpatetički seks u troje: za ovu pozu nužne su posebne maske koje je izradio slavni Giacollo Mercurio Volano, u Veneciji 1549. godine; moguće ih je unajmiti pod strogim uvjetima
 • Enteogeni sekularni seks: to podrazumijeva da je jedan od partnera molekularni biolog, može biti i nediplomirani student
 • Tračnice: uzbuđeni partneri na rohypnolu leže jedno pored drugog potpuno paralizirani u stanju ekstatične bespomoćnosti – najbolje u nekom od austrougarskih gradova s više od 150 tisuća stanovnika
Top 10 golova Filippa Pippa Inzaghija
 • Gol Udineseu
 • Gol Romi
 • Gol Laziju
 • Gol Fiorentini
 • Još jedan gol Udinama
 • Gol Cremoneseu (u kupu)
 • Gol Juventusu (kao igrač Milana)
 • Gol Milanu (kao igrač Juventusa)
 • Gol Interu (kao igrač Juventusa)
 • Gol Interu (kao igrač Milana)
Top 10 renesansnih mislilaca s kojima namjeravam otići u pušionicu opijuma
 • Johannes Rauchlin
 • Paracelsus
 • Moses Provinciale (ili Matatija ben Šalomo Delacrot, zbog imena dakako)
 • Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim
 • Girolamo Cardano
 • Thomaso Campanella
 • Guilelmus Parisiensis
 • Johannes Trithemius
 • Johannes Sacrobosco (John Holywood, iako je živio u 12. st., u duhu je 16. st)
 • Arcangelo di Borgonovo
 • Giovanni Battista della Porta
 • Johannes Laaz iliti Ivan Laž znan i kao Ivan Lažnozlat
 • Picco della Mirandola
Top 10 okultista od – 100 000 pr.n.e. do 500. n.e.
 • Hermes Trismegistos (mada kažu da nije postojao, iz povjerljivih izvora saznao sam da jest)
 • Proklo
 • Plotin
 • Apulej
 • Jamblih
 • Sosipatra
 • Apset
 • Šimun Mag
 • Apolonije iz Tijane
 • Pitagora
Top 10 engleskih kraljeva, po stupnju degutantnosti
Top 10 metoda proricanja budućnosti
 • Goeteja ili ceremonijalna magija
 • Lekomantija
 • Onimantija
 • Antropomantija
 • Koskinomantija
 • Kaptromantija
 • Libanomantija
 • Sikomantija
 • Gastromantija
 • Kapnomantija
Top 10 diktatora iza kojih stoji vojna pomoć Pentagona, po broju pobijenih
Top 10 likova serije Twin Peaks, po redoslijedu kojih sam ih se sjetio
 • Judy
 • Laura Palmer
 • Ben Horne
 • Brat Bena Hornea
 • Bob
 • The Fireman
 • Man from Another Place
 • Agent Cooper
 • Audrey Horne
 • Jacques Renault
Top 10 fobija
Top 10 opera od 1600. do 1900. godine
Top 10 ljudi sa soljenkama umjesto mozga
1. Fourier
2. Diderot
3. Platon
4. Nietzsche
5. Ludwig Klages
6. Ezra Pound
7. Baudelaire
8. T. S. Eliot
9. Borges
10. Walter Benjamin
Top 10 čašćenih i naširoko cijenjenih književnih antitalenata i notornih budala
1. Miloš Crnjanski
2. Ernest Hemingway
3. Gabriele D'Annunzio
4. Tomasso Marinetti
5. Maurice Barrès
6. Charles Bukowski
7. Voltaire
8. Paul Claudel
9. D. H. Lawrence
10. Reinaldo Arenas

Top 10 francuskih i ruskih simbolista na mojoj polici

Top 10 filmova koje preobrazivši se u televizor simultano gledam na 9 televizora koji me okružuju

                                    1.Von Trier – Europa

      2.Polanski - Nož u vodi                               8.Pasolini - Decameron

             3.                                Tarkovski  
Verhoeven - Starship Troopers(         )Verhoeven-Rahatlokum
                                                  Zrcalo                        7.  
                                                               

    4.Pasolini – 120 dana Sodome                9.Polanski – Bal vampira

                                                       

                              7. Von Trier - Melankolija

10. Forough Farrokhzad – Kuća je crna

Top 10 udaraca u magli
1. Miles Davis vs John Coltrane
2. Vladan Desnica vs Gustav Krklec
3. Pietro Torrigiano vs Michelangelo
4. G.V. Llosa vs G.G. Marquez
5. Crnjanski vs Krleža
6. Francois Villon vs svijet
7. Jesenjin vs Pasternak
8. Ranko Marinković vs Jeličić
9. Krleža vs Šegedin
10. Gore Vidal vs Norman Mailer
(Rezerve)
11. Ilja Erenburg vs Andre Breton
12. Tatljin vs Maljevič
13. De Koonig vs Clement Greenberg
Top 10 autora koje treba konstantno izbjegavati pa im se stalno ponovo vraćati
1. Leon Bloy
2. James Joyce
3. Jean Genet
4. Julio Cortázar
5. Pessoa
6. William S. Burroughs
7. W.B. Yeats
8. Ezra Pound
9. Miroslav Krleža
10. Denis Diderot
Top 10 književnih čuda
1. Chesterton
2. Bolaño
3. Samuel Beckett
4. Georges Perec
5. Gaj Petronije Arbiter
6. Apulej
7. Rumi
8. Gogolj
9. Louis-Ferdinand Celine
10. Raymond Radiguet

Top 10 O-ova 

1.       De viris illustribus  (O znamenitim muževima), Kornelije Nepos, djelo u 16 knjiga, 1. st.
2.       De viris illustribus, Genadij Skolastik, 5. st.
3.       Liber De Excellentibus Ducibus Gentium
4.       De viris illustribus, 4. St. anonimnog autora (86 biografija)
5.       De
6.       De
7.       De
8.       De
9.       De
10.     Da

Top 10 likova iz Starog zavjeta, simpatičnih osobenjaka, vječno nasmijanih
Top 10 hrvatskih ministara obrane
1. Šime Đodan – na čelu MORH-a tek 16 dana, ali kakvih 16 dana!
2. Martin Špegelj – umjetnička duša sa smislom za režiju, gotovo poput S. Praljka
3. Luka Bebić – legendarni Barba: iskusan, ali i rezolutan, znao razlučit dobro od zla
4. Željka Antunović – Što reći? Mirna, staložena, a Hrvatska joj i danas leži u srcu
5. Cesare Apsetho Dos Santos – jedini stranac na čelu Ministarstva obrane RH: korektan, ali krut
6. Jozo Radoš – smiren, a promućuran, navodno ugodna tjelesnog mirisa i lijepih manira
7. Senjanin Maglajlija – snažan, pravi muškarac, alfa kojeg vole alfe, game, delte i epsiloni
8. Marija Sabina 'Serpentina' Peternjak – iako zanemarena, i danas se proučavaju njene odluke
9. Petar Kriste – širokih ramena, no vječno nasmijan i dobre volje, osim prema neprijatelju
10.  Ante Kotromanović – legendarni Kotromanov, kako su ga zvali, ponosan je čovjek, a lijep
Top 10 netalijanskih renesansnih slikara
Top 10 dječjih pjesnika koji su nisu

10. 

7.      Sophie Podolski (21)

3.

2.       Božidar (20)

5.

4.       Petja Bodarova (17)

8.

7.       Misao Fujimura (17)

01.

Top 10 verzija mene
Top 10 egipatskih faraonskih dinastija
Top 10 kompozitora

1. Claudio Monteverdi
2. Carlo Gesualdo
3. Serge Gainsbourg
4. Voki Kostić
5. Johann Sebastian Bach
6. Eric Satie
7. John Coltrane
8. Henry Purcell
9. Franz Schubert
10. Béla Bartók
Top 10 arapskih i kineskih čarobnjaka
Top 10 svjetskih marijanskih središta
 • Lourdes
 • Marijanska brazda
 • Međugorje
 • Sinj
 • Marija Bistrica
 • Ilok
 • Loreto
 • Fatima
 • Berthopalija u Kadmiji
 • Trsat (bio, ali i ostao)
Top 10 valuta do 1900. godine
Top 10 seljačkih buna
Top 10  suicida poljskih i mađarskih pjesnika

1.       Rafał Wojaczek

2.

3.       Edward Stachura

4.

5.       Marek Hłasko

6.

7.       Tadeusz Borowski

8.

7.       Mihal Babits

8.    

7.       Attila József

8.           

Top 10 otrova
Top 10 ličnosti čije ime počinje s P
 • Platon
 • Plotin
 • Pitagora
 • Porfirije
 • Protagora
 • Pindar
 • Plaut
 • Pleton
 • Plutarh
 • Piksi Stojković
Top 10 srpskih velmoža na Kosovu polju, po stupnju vlastite papkastosti
Top 10 zaborava
Top 10 suicida pjesnikinja

1.        Sophie Podolski    1.

2.       Alejandra Pizarnik          2.

3.           Anne Sexton         3.

4.                              

5.                    

                     .

6.

7.       

8.        Virginia Woolf               8.

9.         Sylvia Plath         9.

10.      Antonia Pozzi           1  0.

.       

Top 10 Kikladskih otoka
Top 10 načina da zadovoljite vašeg frajera, ali da bude jedva zadovoljavajuće
Top 10 hrvatskih riječi
Top 10 hermetičkih pjesnika
 • Apulej
 • Mallarme
 • Giovanni Lazarelli
 • Giacinto Scelsi
 • Gerard de Nerval
 • Guillaume Appolinaire
 • Michael Meier
 • Giuseppe Ungaretti
 • Salvatore Quasimodo
 • Eugenio Montale
Top 10 reakcionarnih i nazadnih evropskih naroda i narodnosti
 • Poljaci
 • Albanci
 • Katalonci
 • Flamanci
 • Austrijanci
 • Švicarci
 • Maltežani
 • Hrvati
 • Baski
 • Srbi
Top 10 kršćanskih mistika 16. stoljeća
Top 10 dragih a opojnih droga
1. Opijum
2. Salvia Divinorum
3. Heroin
4. Psilocibinke
5. Speed
6. LSD
7. Morfij
8. Tlitliltzin 
9. Soma
10. Mixitl
Top 10 srpskih riječi
Top 10 ljudi s florealnim imenima
 • John Florio
 • Francesco Flora, talijanski književni kritičar, stručnjak za hermetičko pjesništvo
 • Flora Tristan
 • Floro Flores
Top 10 naočitih filozofa
Top 10 ličnosti koje ne postoje niti su fikcionalne, ali su stvarne
Top 10 aztečkih demona
 • Luis Buñuel
Top 10 talijanskih centarhalfova koji su mogli biti prekomandirani na mjesto beka
Top 10 Rimbaudovih zbirki poezije

1.      –

2.      –

3.      Iluminacije

4.      –

5.      Sezona u Paklu

6.              –

7.         –    

8.      –

9.    –

10.                –

Top 10 heroja ovog ovdje mene

1.John Coltrane

2.Julian Apostata

3.Andrei Tarkovski

4.Ivan Goran Kovačić

5.Rosa Luxemburg

6.Théophile

7.Ludwig Klages

8.Roberto Bolaño

9.Jacques Brel

10.Malcolm X

11.Eric Dolphy

11.Scott Walker

12.Velimir Hlebnikov

13.Hepatija

14.Van Gogh

15.Rainer Werner Fassbinder

16.Évariste Galois

17.Miloje Pavlović

18.Sun Ra

19.Neven Svilar

20.Otto René Castillo

21.Leadbelly

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu