Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Šoping groznica

Large photo 1604118469935 7a9ff84bef1b

Foto: Unsplash.

Utorak
22.02.2022.

Priča Roka Juretića, koji je na Natječaju za kratku priču za mlade V.B.Z.-a Sve je lako kad si mlad? osvojio prvo mjesto u kategoriji priča mladih do 14 godina. Obrazloženje žirija pročitajte na linku.

 

Šoping! Mora se i to odraditi nekoliko puta godišnje. U mom slučaju – s obitelji.

Mama je uvijek glavna. Nju se prati po dućanima dok bira razne potrepštine. Tata hoda polako i potpuno nezainteresirano za svijet oko sebe, a u kolica baca samo nepotrepštine. Mlađi je brat još beba i uživa u kolicima dok ga drugi vozaju okolo – duda dudu i cvili za igračkama. Stariji brat skuplja sve što ovaj mlađi baci. Inače, stariji brat sam ja.

Moram reći da mi je pomalo muka kad saznam da moramo u neki šoping. Uglavnom, mama nervozno jurca po trgovačkim centrima, ali doslovno – ona kao da ima upaljen turbo-pogon u svojim nogama. Tata je pak kao usporeni film, zato ga stalno moram dozivati neka ubrza jer bih volio da mi nešto prevede s talijanskog na hrvatski, ali dok on dođe, izgubim interes za život, a kamoli ne za stvari koje želim kupiti.

Ipak nije sve tako crno, volim ja onaj dio dolaska u trgovinu s igricama i raznoraznim majicama. Eh, tamo sam kao u sedmom nebu, uživam kao prase u blatu, mašem repom kao Otilija. Zaboravio sam vam reći jednu jako važnu i nezgodnu stvar! Dok se vozimo u šoping, naš pas, draga naša Otilija, ispušta plinove, valjda od uzbuđenja. Ti su plinovi opasni po život, bojni otrovi. Kada se to dogodi, otvaramo prozore tražeći malo čistog zraka; vjerojatno svi koji prođu pored nas u tom trenutku (usred zime), misle si da smo totalno ludi. Uvijek se pitam, kada uđem u trgovački centar, imam li miris po tim njezinim plinovima, zašto…

Interesantna je još jedna stvar. Roditelji me, a pogotovo mama, uvijek požuruju dok biram igrice ili bilo što drugo. Njima nije dovoljno to što u trgovačkom centru izgubimo cijeli dan, to je prava šoping groznica! Mama je uglavnom zadovoljna, iako uvijek ispadne da je nešto zaboravila.

Iako moram priznati, prođe dosta vremena dok ja razmislim koju bih igricu htio i bih li uopće htio igricu ili majicu ili neki džojstik, mada to meni prođe u trenu. Njihov je pak tren dug kao godina.

Pitam se, dok se vozimo kući, hoću li ja, kada odrastem, biti onaj koji će kupovati potrepštine ili nepotrepštine, ili ću se iz svega tog ludila moći izvući.

 

Roko Juretić

Možda će vas zanimati
Na blic
Homepage thumbnail slike 689 01.03.2022.

Blic pitanja: Anđela Zrnić

Anđeli Zrnić, pobjednici V.B.Z.-ova Natječaja za kratku priču za mlade 'Sve je lako kad si mlad?', postavili smo nekoliko blic pitanja!

Piše: Ivana Dražić

Na blic
Homepage thumbnail image0 25.02.2022.

Blic pitanja: Roko Juretić

Roku Juretiću, pobjedniku V.B.Z.-ova Natječaja za kratku priču za mlade 'Sve je lako kad si mlad?' postavili smo nekoliko blic pitanja.

Piše: Ivana Dražić

Proza
Homepage photo 1495968283540 e1df41995ba6 22.02.2022.

Sve je lako kad si mlad

Donosimo priču Anđele Zrnić, koja je na Natječaju za kratku priču za mlade V.B.Z.-a 'Sve je lako kad si mlad?' osvojila prvo mjesto u kategoriji priča mladih od 15 do 18 godina.

Kritike
Homepage coelho 26.03.2017.

Dosada književne korektnosti

Recentni pobjednički romani nagrade VBZ / Tisak Media nisu potpuno loši, ali se zadržavaju na razini odmjerenog i nazovi-duhovitog.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage susjed 18.12.2015.

Fatalna igra na sigurno

VBZ je nagradio roman 'Susjed' Marine Vujčić koji je problematičan zbog klišejiziranog i stereotipnog prikaza žene kao usidjelice.

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage win 29.10.2015.

Pobjednici i svi ostali

I dok u officeu slave trijumf Zorana Malkoča, članovi ekspertnog tima duboko promišljaju o književnim nagradama.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu