Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Blic pitanja: Roko Juretić

Sanja Pilić i Roko Juretić.

Petak
25.02.2022.

Roku Juretiću, pobjedniku V.B.Z.-ova Natječaja za kratku priču za mlade Sve je lako kad si mlad? u kategoriji do 14 godina, postavili smo nekoliko blic pitanja.

Tvoja priča naslova Šoping groznica tematizira jednu vrlo konkretnu situaciju obiteljskog odlaska u veliku nabavku u šoping centar, koja je k tome i vrlo živo i uvjerljivo opisana. Zašto si se odlučio baš za tu temu na natječaju Sve je lako kad si mlad?

Nakon što smo svi u razredu za lektiru pročitali djelo Kod kuće je najgore Ephraima Kishona, razrednica nam je odlučila zadati za zadaću napisati kratku priču uz ponuđenih par naslova. Naslov Šoping groznica sam odabrao jer mi se najviše dopao, a imam u tome i ponešto iskustva. 

Kako je izgledalo pisanje priče? 

Priču sam pisao malo više od sat vremena, u svojoj sobi na kompjuteru. Inspiracije mi nije nedostajalo. 

Kako bi predstavio priču u samo jednoj rečenici nekome tko je još nije pročitao?

Muke jednog teenagera u šopingu s roditeljima, od kojeg nije mogao pobjeći. 

Pišeš li inače ili su ti ovo prvi književni koraci? 

Do sada nisam pisao. Ovo mi je prva priča, odnosno prvi književni koraci. Što bi tek bilo da češće pišem :) 

Što ti predstavlja pobjeda na natječaju Sve je lako kad si mlad?

Jako mi je drago što se žiriju toliko svidjela moja priča i što sam mogao sudjelovati. Dodjela nagrada bila je jako zanimljiva, a sve je bilo za mene jedno novo i veliko iskustvo. 

Stigneš li čitati uz lektiru? Koja ti je omiljena knjiga i zašto?

Inače nisam baš neki čitač, ali kada imam vremena uživam u stripovima. Pročitao sam ih mnogo, a najradije čitam Batmana

U tvojoj biografiji stoji da voliš stripove o superjunacima. Koji ti je najdraži i zašto?

Kao što sam već rekao, Batman mi je najdraži superjunak zbog toga što iako nema nikakve supermoći, jedan je od najjačih superjunaka. Zbog toga je lako poistovjetiti se s njim. 

Kako ti je pala razdvojenost od prijatelja i razreda u vrijeme pandemije?  

Nije mi toliko teško palo, mada puno radije savladavam školsko gradivo u školskoj klupi, okružen prijateljima iz razreda. 

 

U obrazloženju žirija za Rokovu priču Šoping groznica stoji: "S obzirom na to da naslov u okviru šire teme natječaja Sve je lako kad si mlad? nije bio definiran, priča Šoping groznica Roka Juretića, učenika 8. razreda iz Rijeke, odmah se istaknula originalnim izborom teme. Također, i Rokov pristup temi originalan je. Njegova priča kratka je crtica iz svakodnevnog života i bavi se tipičnim ovdašnjim obiteljskim odlaskom u trgovački centar. Takvi odlasci, kao što svi dobro znamo, znaju potrajati i cijeli dan te se pretvoriti u pravi izlet. Priča je sažeta, s dobro razrađenim uvodom, središnjim dijelom i duhovitim zaključkom, bez nepotrebnih epiteta i opisa. Mladi pripovjedač žiri je osvojio jednostavnim pripovijedanjem punim humorističnih elemenata. Ova priča nasmijat će mlade i starije te donijeti dašak humora u našu svakodnevicu."

Možda će vas zanimati
Na blic
01.03.2022.

Blic pitanja: Anđela Zrnić

Anđeli Zrnić, pobjednici V.B.Z.-ova Natječaja za kratku priču za mlade 'Sve je lako kad si mlad?', postavili smo nekoliko blic pitanja!

Piše: Ivana Dražić

Proza
22.02.2022.

Sve je lako kad si mlad

Donosimo priču Anđele Zrnić, koja je na Natječaju za kratku priču za mlade V.B.Z.-a 'Sve je lako kad si mlad?' osvojila prvo mjesto u kategoriji priča mladih od 15 do 18 godina.

Proza
22.02.2022.

Šoping groznica

Priča Roka Juretića, koji je na Natječaju za kratku priču za mlade V.B.Z.-a 'Sve je lako kad si mlad?' osvojio prvo mjesto u kategoriji priča mladih do 14 godina.

Kritike
26.03.2017.

Dosada književne korektnosti

Recentni pobjednički romani nagrade VBZ / Tisak Media nisu potpuno loši, ali se zadržavaju na razini odmjerenog i nazovi-duhovitog.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
18.12.2015.

Fatalna igra na sigurno

VBZ je nagradio roman 'Susjed' Marine Vujčić koji je problematičan zbog klišejiziranog i stereotipnog prikaza žene kao usidjelice.

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
29.10.2015.

Pobjednici i svi ostali

I dok u officeu slave trijumf Zorana Malkoča, članovi ekspertnog tima duboko promišljaju o književnim nagradama.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu