Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
20.09.2021. u 18:00 @ Booksa

Čitateljski klub poezije: 'Smiljko i ja si mahnemo' Eveline Rudan

Large untitled design   2021 09 08t132800.694
Srijeda
23.06.2021.

Na idućem susretu Čitateljskog kluba poezije čita se nagrađivana zbirka Eveline Rudan Smiljko i ja si mahnemo (Fraktura, 2020.).

Ovaj čitateljski klub vodi pjesnikinja i spisateljica Ivana Bodrožić.

Zbirka Smiljko i ja si mahnemo osvojila je nagradu Ivan Goran Kovačić, a razgovornu minijaturu Sanje Baković s dobitnicom (tada još uvijek finalisticom) možete pogledati na linku.

Tomislav Augustinčić o ovoj zbirci piše: ''Upravo inzistiranje na dijalektu otvara prostor za fantastično pregovaranje i istraživanje akademskih interesa Eveline Rudan u praktičnom poetskom poduhvatu, koje opjevava i pripovijeda intimna životna iskustva, propitujući suvremene egzistencije, mjesto pojedinca i (institucije) obitelji te prostor i načine na koji se osobni odnosi mogu razvijati i razvijaju. Pitanje stvarnosti i vjerodostojnosti (radi li neki Smiljko na Fakultetu strojarstva i brodogradnje kao što autorica radi na Filozofskom fakultetu i mašu li si oni tako) irelevantno je; Smiljko i pripovjedačica poput Petrice Kerempuha, ovom očaravajućom knjigom ulaze u kolektivni imaginarij, daleko upečatljivije negoli sve plejade povijesnih ličnosti – književnika, narodnih heroja, likova iz stripova, hollywoodskih glumaca – koji se pojavljuju u tekstovima, a koje će blurb na koricama istaknuti kao osobito zanimljiv aspekt knjige.''

Možete se pripremiti čitajući i intervju koji je davne 2009. s pjesnikinjom vodio Marko Pogačar ili gledajući video zapis tribine iz 2019.  koju su vodili učenici Klasične gimnazije. Evelina je nedavno gostovala i kod Ivana Šamije na tribini Poezija na živo, a video obavezno pogledajte. 

O sudjelovanju i slobodnim mjestima saznajte na mailu: booksa@booksa.hr.

Evo što se dosad na ovom klubu čitalo:

Mamasafari (i ostale stvari)Olja Savičević Ivančević
MesariDrago Glamuzina
Početne koordinateMonika Herceg
Pisanje oslobađaIvica Prtenjača
Halter ego, Frida Šarar
Poezija Delimira Rešickog
Slova ljubve, Dragana Mladenović
Kauč na trgu, Dorta Jagić
Poezija Wisławe Szymborske
Koliko sam puta okidala s boka, Suzana Matić
Razglednice iz prašnjave republike, Lidija Deduš
Puzzlerojc, Saška Rojc
Predmeti, Marko Pogačar

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

g

Čitateljski klub poezije

Na ovom čitateljskom klubu razgovaramo samo o poeziji i pitamo se je li rima bolja od slobodnog stiha. Vodi ga pjesnikinja i spisateljica Ivana Bodrožić. Njenim riječima, ''na ovom Booksinom klubu čitatelja sve će biti bolje nego inače; čitat ćemo pjesnikinje i pjesnike po mom izboru, introverti (obično ljubitelji poezije) neće morati izlaziti iz kuće, a u ovim teškim vremenima poezija će nam svima skupa, ako ne spasiti, barem olakšati život. Provjerite čvrstu vezu između stiha i smisla.'' Dovoljno rečeno! 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu