Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Revija malih književnosti: Albanija

Large rmk albanija
Ponedjeljak
06.10.2014.
Stiže nam okrugla, deseta Revija malih književnosti! Pažljivi pratitelji velikih i malih književnosti znaju da se radi o festivalu koji predstavlja suvremene autore iz zemalja regije, a koji se održava svake godine u Booksi. Gostujući autori u svojim su zemljama dobro poznati i uspješni kod publike i kritike, dok su u Hrvatskoj još neobjavljeni. 

Stoga nije za zamjeriti ukoliko niste čuli za goste ovogodišnje Revije, ali neoprostivo je propustiti priliku za upoznavanje ovih izvanrednih književnika i književnica.

Ove godine na Reviji predstavljamo šestero mladih autora iz Albanije. Selektor je Arian Leka, albanski književnik, profesor književnosti i prevoditelj. U Zagreb nam po Lekinom izboru dolaze Eljan Tanini, Lisjana Demiraj, Gresa Hasa, Sabina Veizaj, Lindita Komani i Arti Lushi, dok su u katalogu Revije zastupljeni i Lindita Arapi, Albana Nexhipi, Flurans Ilia, Mariklena Niço, Edon Qesari i Darien Levani.
 
Program Revije malih književnosti:
 
Srijeda, 15.10.2014. u 19 h 
Otvaranje Revije: razgovor o suvremenoj albanskoj književnosti
Čitaju: Eljan Tanini, Sabina Veizaj i Lisiana Demiraj
Moderira: Miljenka Buljević

Četvrtak, 16.10.2014. u 18h 
Čitaju: Gresa Hasa, Arti Lushi i Lindita Komani
Moderira: Miljenka Buljević
Glazba: (Kimekai, program Škrabica)
 
Dosadašnje Revije su bile redom: Bosna i Hercegovina (2005.), Slovenija (2006.), Crna Gora (2007.), Bugarska (2008.), Srbija (2009.), Rumunjska (2010.), Kosovo (2011.), Grčka (2012.) i Makedonija (2013.)
 
Tekstove albanskih književnika preveo je pisac, prevoditelj i publicist Shkelzen Maliqi, a dizajn Revije potpisuje Zoran Đukić.
 
Biografije autora:

Lindita Arapi pripada generaciji albanskih pisaca koja je 90-ih godina razbila klišeje soc-realizma. Objavila je pjesničke zbirke Prelude poetike (Pesnički preludiji, 1990.), Kufomë lulesh (Leševi cvijeća, 1993.), Ndodhi në shpirt (Zbilo se u duši, 1996.), Melodi të heshtjes (Melodije tišine, 1998.; objavljena na bugarskom jeziku) kao i roman Vajzat me çelës në qafë (Djevojke s ključem na vratu, 2011.) Roman je 2011. dobio nagradu Akademije Kult za najbolje prozno djelo. Lindita Arapi bavi se i prevođenjem. Objavila je na njemačkom svoju disertaciju pod naslovom 'Rekonstrukcija imidža Albanije u germanističkom svijetu' (Tectum Verlage, 2001.) Radi kao urednica i voditeljica emisije 'Europa danas' na Deutsche Welle. 
 
Lisiana Demiraj je rođena 1987. Studirala je medicinu. Objavila je pjesničku zbirku Xanax (2008.), poeziju i prozu u časopisima MM (Prishtina 2010) i Poeteka (2013.) Učesvovala je na festivalima Poeteka (2012. i 2013.), festivalu mladih pjesnikinja (Azerbejdžan 2014., Prishtina 2014.) i Festivalu video poezije Danska (2014.) Na ovom posljednjem festivalu dobila je glavnu nagradu. 
 
Gresa Hasa rođena je 1991. Studira političke nauke na Svečilištu u Tirani. Objavljuje prozu i poeziju u časopisu Poeteka. Za njen literarni rukopis karakteristična je sklonost ka refleksivnim i postmodernim tehnikama (paradoks, groteska, fragmentarizacija narativne teksture…). Učestvovala je na više književnih aktivnosti i radionica.
 
Flurans Ilia rođen je 1971. Od djetinjstva je imao bogata umjetnička iskustva, kao adeloscent glumio je u nekoliko poznatih filmova i pisao je poeziju i prozu koju nije mogao objavljivati. Devedesetih godina prekida studij filologije i putuje po raznim zemljama Europe i Amerike. Objavio je prvu zbirku poezije Atavizam 2000. godine, a za njom još nekoliko drugih poput Thembra e kujteses (Peta sjećanja, 2008.), kao i roman Jasht sezonit (Van sezone, 2014.) Živi u Montrealu.  
 
Lindita Komani je završila studij biznisa i financija na Universitetu u Grazu. Književne tekstove objavljuje od 2003. godine, u književnim časopisima kao što su Poeteka, Mehr Licht, Milosao, Ars, Fjala, Ars Poetica. Njena prva knjiga, zbirka poezija Postimpresion, objavljena je 2012. u Tirani. U štampi je njena zbirka priča. Učestvovala je na književnim festivalima u Styriji (2010.), Poeteka (Tirana, 2013.), vRIsak (Rijeka, 2014.) Živi u Tirani.
 
Darien Levani, rođen 1982., odvjetnik je i pisac. Utemeljio je kolektivni internet blog Tirana Calling posvećen muzici i književnosti, i surađuje s brojnim časopisima i novinama. Njegova posljednja knjiga Pjesnici vode ljubav drugačije dobila je nagradu kao najbolji debitantski roman 2012. godine. 
 
Arti Lushi rođen je 1985. Studirao je društvene znanosti u Tirani. Aktivno je učestvovao u djelatnostima posvećenima knjizi i literaturi, kao što je Međunarodni Literarni Festival Poeteka. Objavio je knjige Humus (2010.), zbirku kratkih proza koje pokazuju sklonost za egzistencijalizam, postmodernizam, magijski realizam i svete knjige; kao i zbirku poezija Fryma (Duh, 2014.) Živi u Tirani. 
 
Albana Nexhipi je završila studije književnosti u Tirani i specijalizirala komparativnu književnost u Italiji. Objavila je više proznih i poetskih tekstova u časopisima Mehr Licht, Poeteka i Albania. Aktivna je i kao prevoditeljica (prevela je knjige Herberta Marcusea, Paola Munera, Giovannija Sartirija, Alfonsa Signorinija itd.). Radi kao novinar Top Channel u Tirani. 
 
Mariklena Niço rođena je 1978. u Korči. Studirala je jezik i književnost na Sveučilištu u Tirani. Predaje književnost u srednjoj školi u rodnom gradu. Objavila je zbirku poezija Pylli i muzave (Šuma muza). Živi u Korči.
 
Edon Qesari rođen je 1983. Studira u Rimu povijest diplomacije (disertacija). Pored znanstvenih priloga angažiran je i u književnoj periodici i publicistici. Autor je dokumentarnih TV emisija 'Albanija u Prvom Svjetskom Ratu' i 'Pretendenti za albanski prijestol'. Objavio je pjesme u 
časopisu Poeteka. Prevodio je knjige i članke sa talijanskog i engleskog jezika.
 
Eljan Tanini je završio Licej umetnosti u Tirani za grafiku, a diplomirao je filozofiju i sociologiju na Sveučilišću u Tirani. Radi kao novinar u Top Channel i dnevnim novinama Shqip. Napisao je 2009. godine svoj prvi roman Tržnica Zero. Redovno piše za mjesečnik Psikologjia u rubrici Pisma iz Republike Škrabotina koja je ujedno njegov osobni blog gdje objavljuje reportaže i tekstove s temama iz kulture, estetike, likovne kritike i filozofije. Jedan je od inicijatora ekološkog projekta 'Zasadi svoje drvo'. Priprema za objavljivanje svoju prvu zbirku pesama Pa pik (Bez točke). Učestvovao je na festivalima Poeteka i Kikinda Short Story Festival.
 
Sabina Veizaj rođena je 1982. Diplomirala je novinarstvo na Sveučilištu u Tirani. Objavila je zbirku poezija Myshku i muzgut (Mahovina sutona, 2014)..Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom festivalu poezije u Podujevu (2012.), i učesnica na međunarodnim festivalima Poeteka (2012. i 2013.) Objavljuje poeziju u časopisima i literarnim prilozima uz novine u Albaniji. Živi u Tirani.
 
Pogledajte program prve i druge večeri naše ovogodišnje Revije a možete nam se pridružiti i preko Facebooka.
 
***
 
Revija malih književnosti ove se godine provodi uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH te Zaklade Kultura nova. Sponzori manifestacije su Agropošta, Laško i Harissa Spice Store.
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage revija 1 22.10.2015.

Čudnovati žanrovi Baltika

Kako se prva večer Revije malih književnosti primicala kraju, tako je maglovit pojam 'baltičke književnosti' počeo poprimati jasne konture. 

Piše: Booksa

Iz Revije malih književnosti
Homepage 399131951 dd2895c2fe z 30.10.2014.

Iz kuta

Autor: Eljan Tanini (Revija malih književnosti 2014, Albanija)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu