Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Čitamo li dovoljno?

Large bogdan che a chts9yvulpo unsplash

Foto: Bogdan Cheșa, Unsplash. 

Ponedjeljak
24.04.2023.

Još jedna Noć knjige je iza nas, a to znači samo jedno: tradicionalno sam stiže i književna vijest s najviše brojki.

Rezultati dvanaestog po redu istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Hrvatskoj koje je provela agencija Kvaka pokazuju kako ipak ne čitamo u onoj mjeri u kojoj bismo možda trebali. 

U proteklih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo je 40 posto građana Hrvatske, što ukazuje na nastavak blagog pada čitanosti u odnosu na 2022. i 2021. godinu. 

Među osobama koje čitaju, najviše je onih koji pročitaju dvije knjige godišnje. Kao i prethodnih godina, najviše čitaju žene, visokoobrazovane osobe, osobe s višim prihodima i osobe koje žive u Istri i Primorju. I dalje se najčešće čita beletristika, zatim publicistika i stručne knjige, a najmanje se poseže za knjigama o umjetnosti i stripovima. 

U knjižnicama posuđujemo najveći broj knjiga. Nabavljamo ih i tako da ih kupujemo nakon što smo ih pročitali, posuđujemo ih od prijatelja ili dobivamo na poklon (poklon koji ne možemo dovoljno preporučiti). U posljednjih tri mjeseca svaki peti građanin kupio je barem jednu knjigu.

Evo i dobrih vijesti: knjižara je i dalje broj jedan mjesto kupovanja knjiga, što je trend koji polagano raste, a najviše se kupuje beletristika, zatim stručne knjige te dječja izdanja i publicistika. Kupovina na internetu jednaka je prošlogodišnjoj, a zanimljivija je mlađoj populaciji, dok kupovinu na kiosku preferiraju stariji.

Sadržaje na internetu čita i prati 63 posto građana, što je mrvicu manje od prošlogodišnjih 70 posto. Najčešće se čitaju dnevne novine, a slijede portali i blogovi s autorskim i kritičnim sadržajem. 

Zanimljivo je da i dalje prevladava mišljenje da konzumacija sadržaja na internetu i u ostalim medijima ne oduzima vrijeme za čitanje knjiga. Različite manifestacije posvećene knjizi poticaj su za čitanje knjiga za 20 posto građana, dok manji broj posjećuje festivale, sajmove i promocije knjiga. 

Detaljnije informacije i brojke možete pronaći na linku

Mi se nećemo obeshrabriti! Nadamo se da će se statistika u istraživanjima koja slijede ipak podebljati u korist čitanja i da će zaljubljenika u knjige biti sve više i više.

Izvor: Noć knjige

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu