Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sretan #dallowday!

Large 1

Meryl Streep u filmu 'Sati', 'Tumblr'

Ponedjeljak
13.06.2022.

Znamo da nam se bliži Bloomsday, dan kada se štovatelji lika i djela Jamesa Joyca diljem svijeta okupljaju u još jednom književnom slavlju. Dok je 16. lipnja već neko vrijeme povod za brojne proslave u Dublinu, nešto prije otvaranja šampanjca u četvrtak, želimo skrenuti pozornost na ovaj svečani dan koji bi također trebao biti povod za čitanje, razmišljanje i književnu raspravu. Predlažemo da se u književne kalendare upiše Dallowday!

Sredinom lipnja, tijekom jednog dana u 1923. godini u Londonu se odvija radnja romana modernističkog remek-djela Gospođa Dalloway Virginije Woolf. Pitamo se, kako je Leopoldu Bloomu pošlo od ruke upisati Dublin u kalendar povijesti književnosti, a ista stvar nije uspjela Clarissi u Londonu?

Iako postoje brojni mitovi o odnosu ovih književnih divova i njihovih tekstova, kritičarka Harvena Richter u tekstu The "Ulysses" Connection: Clarissa Dalloway's Bloomsday piše o bliskosti ovog romana s Uliksom. Jednu od poveznica pronalazi upravo u "posuđivanju" datuma Clarissine zabave koja je zakazana sredinom lipnja. Inače se zabava planira za petak ili subotu, ali brzim pogledom na 1923. godinu u kalendaru, petak i subota su 15. i 16. lipnja, dok je u romanu dvaput spomenuta srijeda, 13. lipnja.

Zašto bi Woolf odabrala baš sredinu tjedna i takav nesretan datum ostaje nepoznanica, osim ako bismo broj 13 tumačili kao praznovjerni predznak za ono što će se dogoditi kasnije (djelomični spojler: nečije samoubojstvo). U istom tekstu autorica značenje riječi srijeda na engleskom povezuje s nagovještajem propasti, a sredina ovdje funkcionira i u službi podijeljene strukture romana, poznatom po svojoj struji svijesti. Upravo se na sredini događa podvojenost, napetost, točka pucanja.

Na karti Londona možete provjeriti kamo je sve Clarissa išla tog dana i koga je posjetila, kakvo je cvijeće kupila, kako teku pripreme za zabavu. Odličan podsjetnik, da ne kažemo, šalabahter! Osim posjeta cvjećarni i šešira širokog oboda, predlažemo da ove dane proslavite uz film Sati

Kako bilo, mi započinjemo slavlje koje će trajati cijeli tjedan, a možda se protegne i na idući!

Možda će vas zanimati
Autorica vs. Svijet
Homepage novo %c5%beena %c4%8dita 26.11.2020.

O autoricama i njihovim sobama

"'Vlastita soba' i dan danas je spisateljicama jednako važna, a ponekad i jednako nedostižna."

Piše: Sara Kopeczky

Preporuke
Homepage woolf 05.08.2014.

Zaokružen pogled na Woolf

'Virginia Woolf - Biografija' odlična je knjiga i za čitatelje koji se prvi put susreću s Woolf i za njene stare ljubitelje.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage kompas 26.07.2013.

Dr. Ostojić: Woolfičin kompas

Bruno se boji da ako ne može skužit razliku između muškog i ženskog pisanja, kako može skužiti razliku između frajera i ženske?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu