Page arrow

Dolazi 'Goranovo proljeće'

Large fotka
Četvrtak
09.03.2023.

Mi smo spremni za još jedno izdanje naše najznačajnije pjesničke manifestacije koja ove godine slavi 60. godina postojanja!

Prvi put Goranovo proljeće održalo se davne 1964. godine, a u godišnjem ritmu kontinuirano se odvija do danas. Goranovo proljeće, jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu, posvećeno je živim pjesničkim glasovima – hrvatskim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni na Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu.

Ove godine se družimo u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, i to od 20. do 23. ožujka, uz uobičajeno brojne pjesničke i glazbene programe s domaćim i inozemnim gostima.

Prva festivalska večer u ponedjeljak, 20. ožujka s početkom u 20 sati, bit će u cijelosti posvećena laureatkinjama i laureatima nagrada (Goranov vijenac, Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku zbirku i Goran za mlade pjesnike) te vizualnim i zvučnim razglednicama iz povijesti festivala. Pozornica zagrebačke Kinoteke ugostit će do danas možda i neviđenu moćnu gomilicu svih generacija domaćih pjesnikinja i pjesnika.

Tridesetak pjesnikinja i pjesnika čitat će uživo, prikazivat će se arhivski video-materijali iz povijesti festivala te će nastupiti glazbena skupina Dunjaluk, sve u režiji Hrvoja Korbara.

Utorak je rezerviran za lukovdolsku i riječku pozornicu. Drugi dan dodjeljuju se nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju i Goran za mlade pjesnike te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola. Dodjelu će popratiti glazbeni i folklorni program sekcija SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

U Rijeci će u 19 sati započeti program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Nastupaju Helen Ivory (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Josep Pedrals (Španjolska/Katalonija). Uz prijevode pjesama, razgovor će se voditi na engleskom jeziku. Svježe otisnute knjige pjesnika koji nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.

U srijedu ćemo se još zadržati u Rijeci, kada će u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 19 sati nastupiti sjajni domaći i strani pjesnici i pjesnikinje: Anna Ayanoglou (Francuska), Dan Coman (Rumunjska), Marija Dejanović (Hrvatska), Ottó Fenyvesi (Mađarska), Thanos Gogos (Grčka), Madara Gruntmane (Latvija), Ija Kiva (Ukrajina), Muanis Sinanović (Slovenija) i Mile Stojić (BiH). Održavanje rock’n’roll ritma zadatak je grupe Turisti.

Zatvaranje festivala na zagrebačkoj ADU u Frankopanskoj donosi nastupe ovogodišnjih laureata, a publici će se u 20 sati predstaviti i pjesnikinje i pjesnici koji su prethodni dan nastupili u spomenutom sastavu u Rijeci. Za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solo-koncert zadužen je Dimitrije Dimitrijević.

Svi festivalski programi i tiskani materijali su besplatni. Isto tako, sve novosti o festivalu možete pratiti na službenoj internetskoj stranici ili na Facebooku.

Iščekujemo još jedno uzbudljivo pjesničko proljeće!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage gp 2023 b screen 05.07.2023.

Sjećanjima do proljeća

Ovogodišnje Goranovo proljeće donijelo je mnoštvo 'sjećanja' raznih autora i autorica čiji će stihovi zasigurno ostati i u sjećanjima čitatelja.

Piše: Maja Vuković

Intervju
Homepage untitled design  4 16.03.2023.

'Zanima nas onaj pravi, iskreni, neretuširani Goran: slobodarski nastrojen, nepokoran, partizan.'

Šezdeset godina postojanja zaista je zavidna brojka i idealna prilika za pogled unatrag. Pjesnik, prozaist, esejist i predsjednik Goranovog proljeća Marko Pogačar u našem se razgovoru osvrnuo na dugogodišnju festivalsku povijest.

Piše: Anja Tomljenović

Video
Homepage untitled design  50 10.03.2021.

Goranovo proljeće i Booksa predstavljaju finaliste nagrade Ivan Goran Kovačić: Stipe Grgas

Uoči proglašenja dobitnika/ice nagrade Ivan Goran Kovačić, donosimo razgovor s finalistom Stipom Grgasom.

Poezija
Homepage stipe grgas 04.03.2021.

Suhozid

Uoči predstavljanja finalista/ica nagrade Ivan Goran Kovačić u Booksi, donosimo pjesmu Stipe Grgasa iz zbirke 'Zablaće'.

Poezija
Homepage brlek  adrijana vidic 03.03.2021.

Alkemičar

Uoči predstavljanja finalista/ica nagrade Ivan Goran Kovačić u Booksi, donosimo pjesmu Alena Brleka iz zbirke 'Sang'.

Urednički komentar
Homepage goranovo pro 2016 18.03.2018.

Poetska sloboda, prozaični trošak

Unatoč sve marginalnijem položaju poezije, čini se da će 55. Goranovo proljeće opet predstaviti živu i zanimljivu pjesničku scenu.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu