Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Podržimo Šteficu Cvek!

Large dizajn bez naslova   2023 04 20t130759.550
Četvrtak
20.04.2023.

Pazite ovo: da se u sljedećih 60 godina Ninova nagrada dodjeluje samo autoricama, i dalje bi bilo više dobitnika – pisaca. 

To je jedan od najilustrativnijih podataka o položaju žena na književnoj sceni regije. Autorice su često znatno slabije plaćene u odnosu na svoje kolege. Književne nagrade ih po nepisanom pravilu često zaobilaze, a to znači da su im i nagradni novčani fondovi najčešće nedostupni. Zbog svega toga, njihov rad je i potplaćen i znatno manje cijenjen i manje vidljiv. 

Tu na scenu stupa Štefica Cvek

Kritičarski kolektiv Pobunjene čitateljke osnovao je 2021. godine regionalnu književnu nagradu Štefica Cvek kako bi se promovirale i afirmirale feminističke i kvir autorice i autori, koje su još uvijek mnogo manje vidljive, prepoznate i nagrađivane grupe, iako se ne isključuju autori koji se svojom književnošću zalažu za progresivne vrijednosti.

Nagrada je regionalna i postjugoslavenska – prve godine fokusirala se na djela napisana na zajedničkom (BHSC) jeziku, a ove godine proširena je i na djela na makedonskom jeziku. Radi se na tome da se sljedećih godina uključuje i djela napisana na slovenskom, albanskom, a potom i na drugim susjednim jezicima. U procesu izbora sudjeluje zajednica – preko 100 književnih kritičarki i kritičara, autorica i autora, novinarki i novinara, urednica i urednika i drugih kulturnih radnica i radnika iz cijele regije popunilo je anketu i predložilo najbolje knjige godine. Treba dodati kako je nagrada nekompetitivnog karaktera, dakle nagrade se dodjeluju knjigama za koje se smatra da su vrijedne čitateljske pažnje.

Usprkos velikom odjeku, prva Štefica je bila simboličnog karaktera, a Pobunjene čitateljke žele da, uz vašu pomoć, premoste ovaj nedostatak. Prije svega, književnost promatraju kao rad, a nema afirmacije feminističkog i angažiranog stvaralaštva bez financijske podrške.

Kako bi se prepoznalo i osnažilo što više književnica, kao i pobunjene književnosti književnika, osniva se fond za stipendiranje autorica i autora čije knjige uđu u ovogodišnji izbor.  

Zajedno s vama, kao i ostatkom pobunjene zajednice, prikuplja se novac za dodjelu predstojeće nagrade Štefica Cvek. Na ovaj način pomažete osnivanju fonda koji ne ovisi o donatorima i izdavačkim kućama, već Pobunjenima pomaže da ostanu solidarne. Podrškom mladim autoricama i autorima čije suvremene i nove poetike ne dobivaju dovoljno priznanja od strane tradicionalnog književnog establišmenta, za korak smo bliži dostojanstvenom radu na književnoj sceni.  

Uplatu možete izvršiti putem platforme Donacije.rs ili direktnom uplatom na račun organizacije, a ovdje su i detalji. Kampanja traje do 18. svibnja, a nagrada će biti objavljena u lipnju u okviru Krokodil festivala.

Pridružite se i podržite pobunjenu književnost!

Izvor: Donacije.rs.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage 00 veceren avtobus korica 12.12.2023.

'Noćni autobus': Izvan Jugoormana

Stefan Alijević je ambicioznim pristupom u ovoj zbirci priča pokušao raskrinkati patologiju savremenog društva, otvarajući neke vrlo bitne teme.

Piše: Dalibor Plečić

Podcast
Homepage untitled design   2023 11 02t182326.969 02.11.2023.

Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Mizogini ispadi u književnom polju postaju gotovo pa pravilo, dok s druge strane jača udruživanje književnica i kritičarki. Koja je u tom kontekstu uloga 'Štefice Cvek' - Nađa Bobičić pitala je Daru Šljukić i Maju Abadžija.

Kritike
Homepage cullan smith bdttvbrhong unsplash 24.10.2023.

'Reci vatra': Dublji, tamniji jezik

Zbirka Selme Asotić može se odrediti kao oprezan ulaz u dublje, tamnije slojeve jezika; vješta igra stilskih figura, ali u izrazu univerzalnog ljudskog iskustva, emocija i stanja.

Piše: Lucija Butković

Kritike
Homepage warren rpb97pniuz8 unsplash 11.07.2023.

'Ofelija, baštovanka': Što slijedi kad se vrt prekopa?

'Ofelija, baštovanka' Nikoline Todorović sadržaj smješta u različite slojeve jezika, istražujući njegovu dubinu i prohodnost.

Piše: Lucija Butković

Kritike
Homepage imenik naslovna 13.06.2023.

'Imenik Laure Carvalho': Jezik kao šaka krvi i zuba

Zbirka poezije 'Imenik Laure Carvalho' Mihaele Šumić ostvarenje je koje zahtijeva posvećenog čitatelja, ali ga, uvjerljivošću i originalnošću, prirodno zadržava uz tekst. 

Piše: Lucija Butković

Video
Homepage img 0146 07.06.2023.

Štefica Cvek u dijalogu: Marić, Šumić, Trifunović

Na petom u nizu događaja 'Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama' u Booksi su gostovale spisateljice Mihaela Šumić i Senka Marić te prevoditelj Aleksandar Trifunović.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu