Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Preporuke Booksinih čitateljskih klubova iz veljače!

Large untitled design   2024 03 11t111010.600
Ponedjeljak
11.03.2024.

Booksini čitateljski klubovi žustro su i konstruktivno raspravljali i u veljači. U nastavku pročitajte što smo to čitali, kakvi su dojmovi voditeljica i voditelja, a ako se želite priključiti nekom od čitateljskih klubova, pišite nam na booksa@booksa.hr!

Booksa Book Club + za temu je imao novi roman Tee Tulić naslova Strvinari starog svijeta (Naklada OceanMore, 2023). Voditeljica Anja Tomljenović otkrila nam je da su na njihovom susretu svi bili nestrpljivi i da su jedva čekali podijeliti čitanja ove knjige koju su ocijenili sjajnom: "Neki su se s ovakvim snažnim poetskim stilom u prozi susreli prvi put i strašno ih se dojmio, a neki su bili prijašnji fanovi pa se taj dojam samo osnažio. Snovito, nadrealno, krasni opisi (pogotovo osamljivanja i distanciranja), roman kao metafora o poštenju i krik za malo dostojanstva za sve, more kao neman, kao život, kao bogatstvo, opasno i privlačno, također su neki od pojmova koji su se provlačili u razgovoru. Složili smo se da, iako je knjiga kratka, obuzela nas je, otvorila mnoga pitanja i dala materijala za razmišljanje, a sat i pol vremena nije nam bilo dovoljno za razgovor. Svakako ćemo joj se vraćati, što je ujedno i najbolja preporuka."

Anja vodi i Booksa Book Club koji je čitao Elinu Hirvonen, i to roman Kad ponestane vremena (Naklada Ljevak, 2023, prijevod Boris Vidović). "Zanimljiva i dinamična rasprava povela se o ovoj knjizi vrlo aktualne i teške tematike, koja je u tekstu prohodna i lako se čita", tvrdi voditeljica. "Pitanje mentalnog zdravlja, klimatskih promjena i potencijalne ekološke katastrofe, izoliranost i odvojenost čovjeka od prirode i zajednice – nakupilo se ovdje materijala i za više romana! Zainteresirala su nas mjesta koja su u romanu izostavljena, poput očeve perspektive ili potpunijeg tumačenja Aslakova stanja. Knjiga nas je ostavila s osjećajem neizvjesnosti, a na trenutke smo se osjećali i bespomoćno, u nemogućnosti da odgovorimo na pitanje što je potrebno za korjenitu promjenu. Ohrabruje činjenica da smo s našeg sastanka ponijeli malo onog 'filinga' koji može garantirati da će stvari u budućnosti možda ipak biti podnošljive."

Izgleda da je proljeće ove godine stvarno uranilo jer se pokazalo da je poezija Sylvije Plath, koju je Čitateljski klub poezije čitao u veljači, većini članova kluba bila preteška i premračna. "Imali smo brojne primjedbe i na prijevod koji nam je remetio čitanje te poneku primjedbu na neuhvatljivost značenja. Opći je zaključak ipak bio da se radi o odličnoj poeziji, a neki su članovi kluba hvalili njen ritam i slikovitost, formalnu disciplinu i zvučnost", kaže nam voditeljica Martina Vidaić.

Na sastanku tematskog čitateljskog kluba čitala se knjiga Prema antropološkoj teoriji vrijednosti (Jesenski i Turk, 2016, prijevod Armano Srbljinović) Davida Graebera, koja predstavlja autorov pokušaj da dekonstruira, ali i pružiti alternativu neoliberalnoj ideologiji, analizirajući kako se unutar pojedinog društva vrijednosti formiraju, formuliraju i kodificiraju te na koji način se te vrijednosti prenose, učvršćuju i postaju djelatne društvene sile kroz dominantnu kulturu i kulturnu produkciju, kaže nam voditelj Matija Prica. "U razgovoru smo se dotakli ishodišta Graeberove kritike, njegova prijedloga definicije vrijednosti u kontekstu suvremenog društva te potencijalnih značenjskih i socijalnih reperkusija koje bi takvo shvaćanje moglo imati. Također, osvrnuli smo se i na to koju ulogu imaginacija i kreativnost imaju u tom procesu te koja je njihova važnost unutar teorija želje i zadovoljstva koje Graeber sumarno iznosi."

"Treba pošteno priznati da se s Menuetom za gitaru Vitomila Zupana nismo 'sprijateljili'", započinje svoj izvještaj Silvestar Mileta, voditelj Filmsko-čitateljskog kluba. "Zasmetale su nas prvenstveno zagušenost teksta filozofsko-esejističkim ekskursima, iteracije vojničke svakodnevice (pomislili smo: ovom romanu nedostajao je dobar urednik) i intelektualistička poza proznog subjekta posve lišena iskrenih emocija. Film Doviđenja u sljedećem ratu Živojina Pavlovića bio nam je bolji, ali i njemu smo zamjerili neke neprimjerene vizualne metafore i nezgrapne montažne kopče koje je teško pravdati pukim pozivanjem na modernistički prosede."

Naslov za susret Feminističke čitaonice u veljači polaznici su birali među dobitnicima Orwellove nagrade za političku fikciju. "U razgovoru o prvom dobitniku ove nagrade – romanu Mljekar Anne Burns (Naklada Ljevak, 2020, prijevod Igor Buljan) – dotakli smo se niza aktualnih pitanja: o žanru i strategijama političke fikcije, spoju političke i feminističke kritike u suvremenom književnom polju, prijevodnoj produkciji, instituciji književnih nagrada i književnim trendovima. Ovaj susret pokazao je da se najdinamičnije rasprave mogu razviti i onda kad knjige iznevjere poneka čitateljska očekivanja!" tvrdi moderatorica Mirela Dakić.

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu