Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Što nas sve očekuje na 23. FEKP-u?

Kolaž.

Srijeda
29.05.2024.

Pred nama je 23. izdanje Festivala europske kratke priče!  

Poznat po svojoj opuštenoj i pomalo otkačenoj atmosferi, FEKP od 5. do 9. lipnja ove godine još jednom u Zagreb i Zadar dovodi neke od najznačajnijih hrvatskih, europskih i svjetskih pisaca.

Krovna tema ovogodišnjeg izdanja su Novi vjetrovi, a ona će kroz brojne razgovore s piscima propitati odnos modernosti i tradicije, istražiti odakle dolazi osjećaj da se svijet, unatoč tome što bi trebao napredovati, neprestano vraća u prošlost, na teme i izazove koji su se odavno smatrali zaključenima. Programski direktor festivala Andrija Škare najavio je: "Nove vjetrove primjećujemo svi, pušu u Europi i u svijetu, a odnose se i na političke promjene, pa i klimatske promjene, a mi ćemo razmišljati, dok su oni tu, ne vežući nužno uz njih niti pozitivne niti negativne konotacije, kako ostati čovjekom."

Tko sve dolazi?

Festival u srijedu, 5. lipnja u kazalištu Gavella otvara proslavljeni njemački pisac Ingo Schulze. Njegov novi roman Čestiti ubojice započinje kao bajka, a pretvara se u pokušaj razjašnjenja uzroka polarizacije društva i njezinih posljedica. Bivši voditelj festivala Roman Simić naglasio je kako smo se zaljubili u autorovu zbirku priča 33 trenutka sreće koja se vrti oko traumatičnog trenutka koji je označio novi vjetar, kao i posljedice tog zapuha – pad Berlinskog zida – što to znači za Njemačku, Europu, pa i svijet? Knjiga Čestiti ubojice također se vraća na taj trenutak, a o tome koliko se povijest ponavlja i možemo li iz nje išta naučiti, s Ingom Schulzeom razgovarat će Andrija Škare.

Dan poslije, u četvrtak u Knjižaru Fraktura stiže dvoje sjajnih autora. S irskom spisateljicom Nualom O’Connor razgovarat će Patricija Horvat, i to o njezinom romanu Nora, o impresivnoj i moćnoj fikcionalnoj biografiji Nore Joyce, koja je ostala zapamćenom kao "najvažnija muza irske književnosti", a bila je zapravo mnogo kompleksnija, snažnija i zanimljivija osoba nego što to ukazuje njezina reputacija. Potom će se Romanu Simiću na pozornici pridružiti Héctor Abad Faciolince, jedan od najpoznatijih kolumbijskih i uopće latinoameričkih suvremenih pisaca. Saznat ćemo više o njegovom friško prevedenom romanu Zaborav koji ćemo biti, o poetičnoj memoarskoj prozi satkanoj od obiteljskih odnosa i malih stvari što čine sazrijevanje, običaje i život sam.

Četvrtak zatvaraju književna čitanja, format po kojem je Festival europske kratke priče najprepoznatljiviji, a u kojem pisci nakon kratkog razgovora pred uvijek zainteresiranom publikom čitaju svoje radove. U Vintage Industrial Baru nastupit će Chloe Aridjis, meksičko-američka spisateljica koju kritika proglašava unikatnim glasom suvremene svjetske književnosti, u nas najpoznatija po romanu Knjiga oblaka, uz Nualu O’Connor, ali i domaće kratkopričaške snage Mladena Blaževića i Luku Ostojića.

U petak, 7. lipnja u maloj dvorani kazališta Gavella Roman Simić i Ivan Jozić predstavljaju Kratkiše – program u kojem autori čitaju svoje vrlo kratke proze, a ovaj je put ta čast pripala zanimljivom kvartetu: ilustratorici i spisateljici Klasji Habjan, glazbenici i dramaturginji Nini Bajsić te piscima Vidu Bariću i Edi Popoviću.

Zadarski dio Festivala u petak, 7. lipnja otvorit će plesni nastup u izvedbi članica Zadarskog plesnog ansambla nadahnut filmom Female Human Animal, za koji je gošća Chloe Aridjis napisala scenarij, ali u njemu i glumila. Nakon toga će s autoricom razgovarati naša poznata kvizašica (ono što je manje poznato, anglistica i kroatistica) Morana Zibar. Večer čitanja rezervirana je za nastup Hassana Blasima, filmaša s nevjerojatnom biografijom koji je hrvatskoj publici poznat po zbirci priča Irački Krist, a njegova perspektiva je nikad važnija – govori o migrantima, kako žive i što proživljavaju. Zanimljivi gosti ne prestaju se nizati, tako ćemo na zadarskoj pozornici zateći i Aleksandru Filipović Mladena Blaževića, a u posebnom glazbeno-književnom nastupu i Želimira Periša i Roberta Vodanovića Čopora.

Dan poslije pisac i vagabund Sven Popović predstavlja novu zbirku priča starog (ne samo) morskog vuka Senka Karuze, a na večernjem čitanju nastupaju Lidija Deduš, Nuala O’Connor, Sara Kopeczky i Héctor Abad Faciolince.

U nedjelju, 9. lipnja, u zagrebačkom Vintage industrial baru s početkom u 20 sati Festival će još jednim dinamičnim i eksplozivnim čitanjem zatvoriti reprezentacija domaćih i stranih pisaca u sastavu Lidija Deduš, Luca Kozina, Zoran Ferić i Hassan Blasim, a večer će razgovorom i akustičnim koncertom zaključiti raspojasani Antun IDEM!

Bit će tu predstavljanja debitantskih knjiga, premijerna predstavljanja autora, crnohumornog i ironičnog, pa i buntovnog i aktivističkog, potom empatičnog i emotivnog uvida u festivalsku temu. Književnica Korana Svilar naglasila je kako je važno govoriti i o novim čitateljima jer je upravo to i jedan od ciljeva festivala – privući nove čitatelje kako bi mogli pronaći tekstove koji će ih dalje motivirati u životu.

Za više detalja, preusmjerit ćemo vas na društvene stranice festivala (Facebook i Instagram), kao i na službenu web stranicu na kojoj je i cjelokupni ovogodišnji program koji je besplatan i otvoren za javnost.

Veselimo se još jednom kratkopričaškom slavlju, vidimo se u Zagrebu i Zadru!

Možda će vas zanimati
Video
12.06.2018.

VIDEO: Festival europske kratke priče

Donosimo dio FEKP-ovih programa iz Bookse u kojem su sudjelovale Jan Carson, Carys Davies, Rachida Lamrabet...

Piše: Booksa

Intervju
30.05.2018.

'Čvrsti okviri mogu osloboditi kreativnost'

Razgovarali smo s Jan Carson, sjevernoirskom prozaisticom, gošćom ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
27.05.2018.

Kako tražiti svoje pretke

Što povezuje Philipa Rotha, Olgu Tokarczuk i Festival europske kratke priče?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
09.06.2016.

'Prevođenje je pisanje novog djela'

Razgovarali smo s Yurijem Herrerom, novom velikom zvijezdom meksičke književnosti, gostom Festivala europske kratke priče.

Piše: Neven Svilar

Intervju
09.06.2015.

'Naš novi val kratkih priča nema rod'

Završavamo predstavljanje mladih kratkopričaš(ic)a kroz razgovor s Koranom Serdarević.

Piše: Lina Gonan

Intervju
08.06.2015.

Totalni seks i avokado

U povodu gostovanja na FEKP-u, priveli smo književnicu i TV kritičarku Zrinku Pavlić te joj postavili par provokativnih pitanja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu