Četvrtak
17.05.2018.

Nagrada za 'Divljakušu'
Extra_large_32768370_10155244136081333_4102502217964060672_o
Marina Šur Puhlovski, Zoran Ferić, Mladen Zatezalo i Ivan Šarar
A+ A-
U sklopu književnog festivala Vrisak u Rijeci, dodijeljena je ovogodišnja V.B.Z. književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman. 
 
Na natječaj je zaprimljeno 112 rukopisa pod šifrom, a žiri (u sastavu: Zoran Ferić, predsjednik žirija, Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić) odabrao je šest finalista, a potom i pobjedničko djelo: roman Divljakuša autorice Marine Šur Puhlovski.
 
Žiri je naveo da je riječ o "(anti)ljubavnom romanu, zapravo priči o 'životu koji curi kroz prste', o našim životima 'u kojima nas nema', a kad napokon shvatimo što nam se dogodilo − život je već ostavio duboke, trajne ožiljke. To je priča o ljubavi u doba oskudice i o vremenu bez ljubavi. Spisateljica glasom svoje junakinje i  pripovjedačice uvjerljivo ostvaruje dojam zbiljskog, nepredvidivog života svakodnevnim jezikom – ne izmišljenim, lažnim, nego onim koji sam svjedoči ljepote i okrutnosti ljudske zbilje; nema tu fraza, ali ima njihova razglobljavanja, fraze se razbijaju i dobivaju sasvim novo značenje, govore nam tko smo i kakvi smo uistinu... Pisan dugim, ali jasnim rečenicama, s dobro profiliranim likovima i izuzetnim smislom za detalj, roman Divljakuša vrijedan je doprinos našoj suvremenoj prozi, djelo koje potresnu dramu tananih međuljudskih odnosa transformira u snažnu jezičnu umjetninu."

Autorica romana primit će novčanu nagradu od 100.000 kuna, a roman će biti objavljen u nakladi V.B.Z.-a.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.